Netanyahu: Mursijev pad znak je slabosti islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jednom od rijetkih komentara na egipatsku krizu izraelski premijer Benjamin Netanyahu natuknuo je kako pad predsjednika Mohameda Mursija pokazuje slabosti pokreta političkih islamista.

"Mislim da će tijekom duljeg vremena ovi radikalni islamistički režimi propasti jer ne nude odgovarajuće mogućnosti koje trebate da bi razvili zemlju gospodarski, politički i kulturno", rekao je Netanyahu njemačkom tjedniku Welt am Sonntag.

Predsjednik izraelske Vlade tvrdi kako je radikalni islamizam potpuno neprikladan za bavljenje globalnom gospodarskom i informatičkom revolucijom te da "se vraća u srednjovjekovlje protiv navale modernosti tako da je s vremenom osuđen na neuspjeh".

Izrael je ranije opreznije reagirao na uklanjanje s vlasti Mursija 3. srpnja od strane egipatske vojske. Netanyahu tada nije ništa rekao, ali je njegova osoba od povjerenja izrazila nadu da bi novi vođi Egipta mogli obnoviti uvelike zamrznute kontakte s Izraelom.

Netanyahu je u intervjuu ponovio izraelski stav da mirovni sporazum s Egiptom iz 1979. treba ostati nedirnut te istaknuo porast nasilja u pograničnoj oblasti Sinaju otkako je izraelski saveznik Hosni Mubarak zbačen prije dvije godine.

"Očuvanje mira s Egiptom kroz ove grčeve je za nas od središnje važnosti", tvrdi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter