Netanyahu kritizira nuklearne pregovore s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu kritizirao skore pregovore velikih sila s Teheranom o iranskom nuklearnom programu.

"Ne treba prihvatiti model prema kojem jedna zemlja poput Irana vodi razgovore i istovremene razvija nuklearno oružje prijeteći da će ga upotrijebiti", rekao je Netanyahu tijekom susreta s norveškim ministrom vanjskih poslova Espenom Barthom Eidemom u Jeruzalemu.

"Na Bliskom istoku postoje važni problemi poput pokušaja postizanja mira s Palestincima, ali oni ostaju u drugom planu sve dok Iran vjeruje da ima pravo razvijati nuklearno naoružanje i dok nastavlja kročiti tim smjerom. Glavni nam je zadatak to spriječiti", inzistirao je Netanyahu.

Prema izraelskom priopćenju, norveški ministar je rekao da njegovu zemlju, koja sudjeluje u upravi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) brine nesuradnja Iranaca. "Možemo posjetiti samo nevažna postrojenja, a ne ona koja želimo, rekao je Barth Eid, prema priopćenju.

U posljednjem krugu pregovora u Kazahstanu u veljači, zapadni dužnosnici rekli su da su Iranu iznijeli prijedlog kojim bi se prekinula pat pozicija između dviju strana u kojem su, u zamjenu za odustajanje Irana od obogaćivanja urana na višim razinama, ublažili sankcije nametnute Teheranu.

Iranski dužnosnici dali su do znanja da nisu zadovoljni ponudom, ali to nisu javno rekli, a nisu je ni prihvatili.

Iran se u petak i subotu treba u Almatiju sastati sa skupinom 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka). (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter