Netanyahu ima velike šanse ostati na vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ima velike šanse ostati na vlasti nakon izbora početkom iduće godine, a mogao bi imati i veću koaliciju od današnje, pokazale su ankete objavljene u četvrtak.

Pozivajući se na sporove oko proračuna sa saveznicima i sigurnosne izazove kao što je iranski nuklearni program, Netanyahu je u utorak najavio održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u najskorije vrijeme - u siječnju ili veljači 2013. Izbori su prvotno bili planirani za listopad iduće godine.

Ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u novinama Maariv dalo je 29 od 120 mjesta u parlamentu Netanyahuovoj stranci Likud koja sada ima 27 mjesta. Dva najveća Likudova protivnika, Radnička stranka lijevog centra i novi centristički pokret na čelu s bivšim televizijskim voditeljem Yairom Lapidom, dobila su po 17 mjesta u navedenom ispitivanju.

Novine Haaretz su provele vlastitu anketu i navode da bi prema njezinim rezultatima nova koalicijska vlada, na čelu s Likudom, mogla osvojiti do 68 mjesta u parlamentu, dva više od sadašnjih 66. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter