Netanyahu i Peres neće na Mandelin pogreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael, nekadašnji saveznik bivših južnoafričkih čelnika u vrijeme apartheida, neće poslati svojeg premijera ni predsjednika na pogreb Nelsona Mandele, izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici, kao razlog navodeći putne i ostale troškove te zdravstvene poteškoće.

Palestince, koji prvoga južnoafričkog predsjednika smatraju nadahnućem u sukobu sa, kako ga sami nazivaju izraelskim "apartheidom", na pogrebu će predstavljati predsjednik Mahmud Abas, jedan od oko 70 svjetskih čelnika koji će doputovati u Južnu Afriku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je Mandelu nazvao "borcem za slobodu koji je odbacio nasilje", u utorak neće prisustvovati komemoraciji predsjedniku Mandeli na stadionu u Sowetu, zbog troškova putovanja i osiguranja. 90-godišnji izraelski predsjednik Shimon Peres neće putovati na komemoraciju ni na pogreb jer su mu tako naložili liječnici.

"Predsjednik se oporavlja od gripe i liječnici su mu savjetovali da ne putuje", rekao je njegov glasnogovornik. Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako bi Izrael na pogrebu Mandeli mogli predstavljati predsjednik izraelskog parlamenta ili netko od ministara izraelske vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter