Newt Gingrich se povlaci iz utrke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši predsjednik Predstavnickog doma americkog Kongresa Newt Gingrich odustao je od kampanje za republikansku predsjednicku nominaciju, nakon što je u utorak izgubio svih pet stranackih predizbora od favorita Mitta Romneya, a njegov stožer najavio je službeno povlacenje za iduci tjedan.

Romneyeve pobjede u utorak prakticno su onemogucile Gingrichu da osigura 1.144 delegata potrebnih za nominaciju svoje stranke. Visoki savjetnici iz njegove kampanje rekli su za TV mrežu Fox News da ce Gingrich formalno okoncati svoju kandidaturu iduceg utorka, dodajuci da ce "više nego vjerojatno" dati potporu Romneyu, bivšem guverneru Massachusettsa.

Prošloga je prosinca Gingrich samouvjereno izjavio da ce biti republikanski kandidat koji ce se suociti s predsjednikom Barackom Obamom na izborima 6. studenoga. Nakon pobjede na važnim predizborima u Južnoj Karolini u sijecnju, izgledalo je da je na dobrom putu za nominaciju. No, njegova kampanja ubrzo je splasnula, zasjenio ga je Romney, a nadmašio i bivši senator Rick Santorum iz Pennsylvanije, koji je od utrke odustao pocetkom travnja.

Kongresnik Ron Paul iz Teksasa službeno ostaje u utrci za republikansku nominaciju, ali je statisticki eliminiran iz nje vec tjednima, zbog loših rezultata na predizborima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter