Nesuglasice rješavati unutar kuce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocku na "i" u polemici o neodržavanju vec postavljene izložbe Rovinjskog art programa (RAP), kao i najave da se nece održati ni iduca, stavilo je Upravno vijece Zavicajnog muzeja, organizatora ovog izložbenog programa u galeriji sv. Tome. Nakon što je saslušalo ravnateljicu Mariju Smolica i kustosa Darija Sošica, vijece je spustilo loptu na zemlju.

- Zakljucili smo da se nesuglasice koje su se pojavile izmedu ravnateljice i kustosa moraju rješavati unutar kuce pa smo ih pozvali da ubuduce bolje suraduju i razriješe probleme. Po statutu muzeja, za izjave o radu muzeja i internim odnosima u kuci zadužena je ravnateljica, a pojedini djelatnici mogu o tome govoriti samo uz njenu suglasnost, rekao nam je predsjednik Upravnog vijeca Mario Marich.

Na pitanje hoce li se nastaviti program RAP-a Marich je rekao da ce muzej ponovno pozvati splitskog umjetnika Dejana Jokanovica da postavi iducu izložbu, po programu. Jokanovic se, naime, solidarizirao sa splitskim kolegom Viktorom Popovicem, koji je nakon kratkog razgovora s ravnateljicom Smolica oko placanja razlike za smještaj u hotel, umjesto studija u privatnom smještaju, demonstrativno skinuo postavljenu izložbu i otputovao.

- Jokanovic je dobrodošao na izložbu, ali bez postavljanja uvjeta. Nesporazum je možda mogao biti izbjegnut da je bilo strpljenja i dijaloga. Ravnateljica se ispricala i za nas je taj slucaj zakljucen.

Medu rijetkim smo muzejima koji placaju nocenja umjetnicima, i to cetiri noci, pa mislim da nismo ovo zaslužili. Najvažnije mi je da je Upravno vijece dobilo garancije da je sve spremno za održavanje naših najstarijih i najznacajnijih izložbi, Likovne kolonije i Grisije, i da se ovakvi nesporazumi nece ponoviti, zakljucio je Marich.

Zamjenik gradonacelnika Marino Budicin, koji je s resornom procelnicom Editom Sošic Blaževic u ime osnivaca i financijera muzeja, Grada Rovinja, prisustvovao sjednici, rekao nam je da su djelatnici muzeja zamoljeni da otklone osobne sujete i na sljedecim manifestacijama suraduju na dobrobit muzeja, umjetnika i publike.

- Osobno sam porucio Upravnom vijecu, ravnateljici i kustosu da zatvore epizodu zbog koje je došlo do neodržavanja izložbe i da ubuduce zajednicki pronalaze rješenja i povrate stvaralacku atmosferu. Muzej mora funkcionirati i u njemu mora postojati hijerarhija, od Upravnog vijeca preko ravnateljice na niže, u kojoj svatko djeluje na svome planu.

Na smiju nam se više dešavati ovakvi propusti. Programi se moraju pravovremeno analizirati sa strucnog, organizacijskog i financijskog aspekta i rješavati u suglasnosti s ravnateljicom, da ne bi više došlo do otkazivanja izložbi, rekao nam je Budicin.


Podijeli: Facebook Twiter