Nesuđenim roditeljima uzela stotine tisuća kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Adrijane Sučić Roginić, 36-godišnje vlasnice tvrtke Moja obitelj, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu zbog prijevare s posvajanjem djece. 

Na teret joj se stavlja da je od siječnja 2011. do kraja 2012. godine poslovala sa svojom tvrtkom za posredovanje u postupcima posvojenja djece iz inozemstva iako je znala da je to protivno pravnim propisima u Republici Hrvatskoj. Tako je potencijalne posvojitelje lažno uvjeravala da je ovlaštena baviti se posvajanjem djece iz inozemstva i da će im, za dogovoreni novčani iznos, u njihovo ime provesti postupak posvojenja djeteta iz Demokratske Republike Konga. Obećavala im je i da će dovesti dijete u Republiku Hrvatsku, iako je znala da to neće moći ostavariti. 

Kada su joj potencijalni posvojitelji djece povjerovali i uplatili joj određene tražene novčane iznose kako bi što prije dobili dijete, čak je započinjala proces posvojenja. No tada bi, koristeći njihovo emocionalno stanje i nadu da će konačno dobiti dijete, izmišljala svakojake poteškoće oko posvojenja i to samo s jednim ciljem - kako bi im naplatila dodatne troškove. 

Tereti ju se da je od četiri para potencijalnih posvojitelja preuzela ukupno 310 tisuća kuna, a obećani postupak oko posvajanja djece nije obavila.
Na kraju su posvojitelji sami odlazili u Kongo i tamo nastavili potragu za djetetom.

Adrijana Sučić Roginić, inače je profesorica tjelesne kulture, a godinama je radila u SOA-i. Šira javnost ju je upoznala krajem 2009. godine, kad su ona i njezin suprug Đani Roginić, poznati zagrebački zlatar i draguljar, prvi u Hrvatskoj posvojili dijete iz Etiopije. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter