Nesuđenim javnim ovršiteljima milijunske odštete?

Tužio državu i dobio – Marko Lapaine (G. Mehkek/CROPIX)
Tužio državu i dobio – Marko Lapaine (G. Mehkek/CROPIX)

Kosturi iz ormara zvanog javni ovršitelji počinju izlaziti i prijete državi da će uzeti milijune. Što svakako ne može veseliti Vladu koja ionako muku muči s krpanjem proračuna.

Varaždinski javni ovršitelj, odnosno, bivši javni ovršitelj, s obzirom da je to zvanje ukinuto, Marko Lapaine od suda je dobio zadovoljštinu za štetu nastalu odlukom države da ovrhe ne vode javni ovršitelji.

Prema neslužbenim informacijama, Lapaineu je dodijeljeno čak dva milijuna naknade zbog nastale štete. To je prva takva presuda pred građanskim sudovima, nakon što je i Ustavni sud dodijelio svakome od potencijalnih javnih ovršitelja po 18 tisuća kuna.

To je bila naknada jer su oštećeni odlukom države da se ipak ne primjenjuje novi Zakon o ovrhama, kojima su njima dana prava da te poslove obavljaju. Također, već je Ustavni sud uputio sve od sedamdesetak nesuđenih javnih ovršitelja da direktnu zadovoljštinu zbog nastale štete pokušaju dobiti putem redovnih sudova.

Varaždinac Lapaine, koji se nakon svega zaposlio u Ministarstvu poljoprivrede, prvi je koji je presudu i dobio u svoju korist. Iako dio medija navodi kako se radi o presedanskoj presudi koja znači da bi i drugi mogli dobiti slične iznose, jasno je da to nije točno.

Naime, svaki je proces zaseban, zasniva se na direktno izračunatoj nastaloj šteti, kao i materijalnoj šteti koja će nastati. Pa tako Lapaine, koji je zbog ovršiteljskog posla prestao s odvjetničkom praksom, uspio dobiti popriličan iznos na ime dobiti koju bi imao kao odvjetnik.

Oni koji nisu imali odvjetničke urede, ili su samo bili vježbenici, svakako neće moći tražiti tolike novčane iznose. Ono što je za pretpostaviti je kako će svi javni ovršitelji, a njih je sedamdesetak već bilo spremno krenuti u svoj posao, dobiti naknade za ulaganja koja su obavili kako bi krenuli s poslom. (D. RADALJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter