Nešto više plaće u vrtićima i javnoj vatrogasnoj postrojbi

Dopunjen kolektivni ugovor za zaposlene u vrtićima "Duga" i "Girotondo" u Umagu (T. GRGIĆ)
Dopunjen kolektivni ugovor za zaposlene u vrtićima "Duga" i "Girotondo" u Umagu (T. GRGIĆ)

U umaškoj su Gradskoj vijećnici potpisani dodaci kolektivnim ugovorima za umaške dječje vrtiće "Duga" i "Girotondo" te za Javnu vatrogasnu postrojbu Umaga. "Ovim činom Grad Umag i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije još jednom potvrđuju dugogodišnju izvrsnu suradnju temeljenu na uzajamnom poštovanju i postizanju konkretnih ciljeva, a to je poboljšanje materijalnih i drugih uvjeta zaposlenih u ustanovama kojima je Grad Umag osnivač ili suosnivač", istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Vili Bassanese.

Najbolje plaćeni odgojitelji u Istri

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, također je istaknuo velik doprinos Grada Umaga u postizanju kvalitetnih uvjeta za radnike.

- Društvo koje ne vodi brigu o djeci, umirovljenicima i mladima te koje ne shvaća važnost djelatnika u javnim vatrogasnim postrojbama, društvo je bez perspektive. Iznimno me veseli što je Grad Umag to prepoznao i stvorio uvjete za sustavno i dugotrajno poboljšanje. Velik su posao odradili i naši povjerenici u dječjim vrtićima i JVP-u, kojima se ovim putem zahvaljujem na suradnji i razumijevanju, istaknuo je Bulić.

Dopunjenim kolektivnim ugovorima utvrđuje se jedinstveni koeficijent za obračun plaće za radno mjesto odgojitelj. Naime, dosadašnjim su Kolektivnim ugovorom za isto radno mjesto bila definirana tri različita koeficijenta za obračun plaće, ovisno o stručnoj spremi odgojitelja. Na prijedlog SIKD-a postignut je dogovor o jedinstvenom koeficijentu s kojim će većini djelatnica porasti i mjesečna primanja koja su, prema zajedničkoj ocjeni predstavnika Sindikata i Grada, najviša od svih vrtića u Istarskoj županiji.

- Mogu reći da su svi zadovoljni. U konačnici se postiglo ono što se tražilo. To je mali korak, ali se nadamo da ćemo i daljnjim malim koracima postići zadovoljavanje svih naših potreba, rekla je Ondina Šimičić, ravnateljica vrtića "Girotondo".

Što se pak tiče Kolektivnog ugovora za radnike u umaškoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, sklopljen je 28. kolovoza 2015. i to na godinu dana. Istek ugovora bio je i prilika da obje ugovorne strane iznesu svoja iskustva iz njegove jednogodišnje primjene u praksi i pokušaju zajednički iznaći neka nova i bolja rješenja vezano za organizaciju svakodnevnog rada ove ustanove. Pregovori su bili izuzetno konstruktivni s obje strane i završeni su u rekordno kratkom vremenu, uz puno međusobno uvažavanje, doznajemo iz gradske uprave. Rezultat kolektivnih pregovora je upravo potpisani Aneks br. 1. Njime se produžuje trajanje Kolektivnog ugovora na neodređeno vrijeme, a radnicima postrojbe osnovica za obračun plaća uvećana je za dva posto.

Preciznije je uređen i način obračuna sati prekovremenog rada te broj dana godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, s obzirom na specifičnosti vatrogasne djelatnosti i smjenski rad, dok je iznos otpremnina zbog poslovno i osobno uvjetovanog otkaza utvrđen u visini propisanoj Zakonom o radu.

Plaće veće i u Domu za starije

Također, ove je godine 27. srpnja sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisan i Kolektivni ugovor za zaposlene u umaškom Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc", čime su plaće zaposlenih porasle u prosjeku za oko 10 posto, dok su ostala materijalna prava iz rada i po osnovi rada djelatnika Doma ujednačena s takvim pravima u gradskoj upravi i ostalim gradskim ustanovama. (Tea GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter