Nestao zviždač Edward Snowden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zaposlenik CIA-e Edward Snowden (29), koji je medijima otkrio povjerljive informacije o američkom nadzoru telefonskih i internetskih komunikacija, nestao je iz svog hotela u Hong Kongu, javlja BBC u utorak.

Snowden se iz hotela Mira odjavio u ponedjeljak i ne zna se gdje se sada nalazi, ali se vjeruje da je još u Hong Kongu. To smatra Ewen MacAskil, novinar britanskog Guardiana kojem je Snowden prvom otkrio informacije.

Snowden je prošli tjedan otkrio da američke agencije prikupljaju milijune podataka iz telefonskih komunikacija i s interneta iz cijelog svijeta. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u međuvremenu da je pokrenulo istragu o curenju informacija i da je Snowden podložan kaznenom progonu.

Hong Kong ima ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama, ali bi postupak eventualnog izručenja mogao trajati mjesecima i biti blokiran iz Pekinga. Snowden je u Hong Kong doputovao 20. svibnja, a standardna američka viza za taj teritorij vrijedi 90 dana.

Internetsku peticiju za Snowdenov oprost od progona potpisalo je u Americi 30 tisuća ljudi. Istodobno je u anketi Washington Posta većina Amerikanaca odgovorila da podržava nazdor komunikacija ako joj je cilj borba protiv terorizma.

Guardian je Snowdena opisao kao bivšeg tehničkog zaposlenika CIA-e, kojeg trenutačno zapošljava tvrtka za sigurnost Booz Allen Hamilton, ugovorno vezana s Nacionalnom sigurnosnom agencijom (NSA).

"NSA je izgradila infrastrukturu koja joj omogućava da presretne gotovo sve. Tako opremljena, NSA automatski, a ne ciljano, apsorbira veliku većinu komunikacija među ljudima", kazao je Snowden britanskom listu.

"Ne želim živjeti u društvu koje radi takve stvari. Ne želim živjeti u društvu u kojem se sve što kažem snima", objasnio je Snowden svoje motive za objavu informacija. I smatra da nije učinio nikakvo kazneno djelo. "Vidjeli smo dosta kriminalnih poteza američke administracije, bilo bi licemjerno da sada mene optuži", rekao je.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney nije hito u ponedjeljak komentirati slučaj zbog istrage u tijeku.

Tvrtka Booz Allen Hamilton objavila je u priopćenju da je Snowden njezin zaposlenik samo tri mjeseca. "Ako je to točno, njegov potez predstavlja teško kršenje pravila ponašanja i osnovnih vrijednosti naše tvrtke".

Prve informacije o nadzoru pojavile su se prošle srijede kada je Guardian objavio da je američki tajni sud naredio telefonskoj kompaniji Verizonu da NSA-i preda milijune telefonskih "metapodataka".

Metapodaci uključuju brojeve telefona obaju sudionika razgovora, njegovo trajanje, vrijeme razgovora i lokacije s kojih se razgovaralo.

U četvrtak su Guardian i Washington Post objavili da NSA skida podatke izravno sa servera devet internetskih tvrtki, uključujući Facebook, Google, Microsoft i Yahoo putem programa nazvanog Prism. Sve te kompanije objavile su kasnije da nisu dale dopuštenje za pristup svojim serverima.

Pomoću Prisma NSA i FBI mogu pristupiti elektroničkoj pošti, internetskom chatu i ostalim vidovima komunikacija izravno sa servera internetskih kompanija. Tako prikupljeni podaci trebali bi se koristiti za praćenje stranih državljana osumnjičenih za terorizam.

Prismu je odobrio bivši američki predsjednik George W. Bush u sklopu izmjena zakona o nazdoru komunikacija za njegova mandata.

Aktualni predsjednik Barack Obama lani je potvrdio zakone. On je u izjavi za medije branio potrebu programa za nadzor, ali je Amerikance uvjeravao da nitko ne sluša njihove razgovore. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter