Nestanak djevojcice podjario ksenofobiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak, 26. studenog, trinaestogodišnja Yara Gambirasio izašla je iz dvorane gdje je trenirala ritmicku gimnastiku. Na izlazu iz zgrade, nekoliko stotina metara udaljene od kucnog praga u malom mjestu Brembate di Sopra (7.700 stanovnika) nedaleko od Bergama, zaustavila se da bi poslala SMS poruke prijateljicama, uz dogovor da ce se naci pred ulazom sportske dvorane.

Bilo je 18 sati i pedeset minuta. Nakon toga Yara je nestala, njezin je mobitel iskljucen i izgubio joj se svaki trag, kao da ju je zemlja progutala. Nakon deset dana bezuspješne potrage, u nedjelju navecer 5. prosinca, talijanska je policija zaustavila brod koji je isplovio iz Genove na ruti prema Tangeriju u Maroku i uhitila 22 godišnjeg Marokanca Mohammeda Fikrija, zaposlenog kao zidar u jednom poduzecu u mjesto Mapello nedaleko od Yarinog rodnog kraja. Policija ga je pronašla uz pomoc pasa tragaca.

"Alahu, oprosti mi, nisam je ja ubio, nisam je ja ubio", rekao je navodno mladi Marokanac u jednom telefonskom razgovoru koji je policija prisluškivala. Mohammed Fikri je cetiri dana podvrgnut intenzivnom ispitivanju, novine su cijelo vrijeme pisale da je policiji otkrio imena dvojice prijatelja Talijana koji su bili s njim kada je Yara kidnapirana, najvjerojatnije silovana i potom ubijena.

Stravicni rasplet price o nestanku djevojcice koja je potresla javnost talijanskog sjevera dogodio se upravo na dan (nedjelja) kada je na jugu Italije mladi drogirani Marokanac bez vozacke dozvole autom pokosio skupinu biciklista amatera i ubio njih sedam.

Po ustaljenoj praksi, uslijedio je val otvorenog napada na imigrante: na kucama Brambatea osvanule su parole koje su pozivale gradane da se konacno obracunaju s imigrantima. Nacelnik malog mjesta u kojemu je Yara nestala poslao je nekoliko javnih apela gradanima da ne nasjedaju na rasisticke i ksenofobicne ispade. No, nije mu bilo lako kontrolirati situaciju.

Na jugu Italije, na dan sahrane sedam biciklista, clanovima tamošnje brojne muslimanske zajednice preporuceno je da se ne pojave na skupnoj pogrebnoj ceremoniji koja je uprilicena na gradskom stadionu. Podaci o Marokancu ubojici naknadno su korigirani: mladic nije bio bez dozvole, prethodno mu je oduzeta, ali mu je nakon polaganja ispita vracena.

U Brembateu se, medutim, dogodio novi šok: u utorak je Marokanac Mohammed Fikri pušten na slobodu jer se ustanovilo da s nestankom Yare nema nikakve veze! Put u Tangeri Fikri je pripremao prije nego što je djevojka nestala, što znaci da se ne radi o bijegu. Što se tice telefonskog razgovora, policija je jednostavno loše prevela rijeci Muhammeda Fikrija koji je, kada mu nitko nije odgovorio na telefonski poziv, uskliknuo: "Alahu, zašto ne odgovaraš!".

Dakle, sudbina Yare još je nepoznata, policija i dalje traga u svim smjerovima. Proširila se i vijest da je djevojka videna nekoliko minuta prije nestanka s dvojicom muškaraca ispred ulaza u sportsku dvoranu. U lokalnim listovima nicu naslovi poput "Traga se za monstrumom". Sve su manji izgledi da je djevojka još živa.


Podijeli: Facebook Twiter