Nestalo svako šesto radno mjesto u trgovini

Prema zadnjim podacima DZS-a u trgovini je zaposleno 187,6 tisuća radnika (V. Bašić/CROPIX)
Prema zadnjim podacima DZS-a u trgovini je zaposleno 187,6 tisuća radnika (V. Bašić/CROPIX)

U tri godine Hrvatska je izgubila 142 tisuće radnih mjesta, od čega je gotovo svako drugo radno mjesto izgubljeno u prerađivačkoj industriji i trgovini.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na razini 2008. godine prosječno je bilo zaposleno 1.252.089 radnika, dok je krajem prosinca prošle godine u zemlji bilo zaposleno 1.109.719  radnika. Tako je zaposlenost koncem prošle godine, u odnosu na prosjek 2008. godine, pala za 11,4 posto.

Pritom je Hrvatska prošlu godinu završila s 358.214 građana koji su u potrazi za poslom. Trend gašenja radnih mjesta nastavljen je i u ovoj godini, a konačni podaci burze za zapošljavanje mogli bi pokazati da je broj građana bez posla u siječnju porastao za još 10-ak tisuća. Radna mjesta nastavljaju se gubiti i sve procjene govore kako bi do kraja ove godine bez posla ukupno moglo biti 400 tisuća građana.

Radno-intenzivne industrije tradicionalno su najveći gubitnici krize.
Trgovina je u trogodišnjem razdoblju izgubila 36,6 tisuća radnih mjesta i prema zadnjim podacima DZS-a u toj je djelatnosti zaposleno 187,6 tisuća radnika.

Radna mjesta u toj djelatnosti nikada nisu bila nesigurnija. Naime, podaci burze za zapošljavanja već dugo vremena pokazuju kako su upravo trgovina djelatnost u kojoj se posao lako gubi, ali i lako dobiva. Zapravo to znači da je većina zapošljavanja na kratkoročne ugovore.

Gubitak radnih mjesta u trgovini teško će se još neko vrijeme zaustaviti. Promet u toj djelatnosti konstantno pada, pa tako podaci državne statistike za prosinac prošle godine kazuju kako je na godišnjoj razini, odnosno u odnosu na prosinac 2011. godine promet u trgovini na malo realno pao za 6,1 posto. Pad se u odnosu na studeni, kada je iznosio 5,7 posto, ubrzao. (G. GALIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter