Nestalo najmanje 200.000 recepata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kronicni bolesnici koji koriste ponovljive recepte za stalnu terapiju, a svoj recept pohranjen u ljekarni nisu iskoristili do kraja, morat ce ovih dana ponovno posjetiti lijecnika. Zbog propusta na centralnom informacijskom sustavu HZZO-a (CEZIH), kronicni bolesnici koji lijekove podižu na ponovljivi recept ostali su bez svojih recepata, koji su jednostavno izbrisani iz sustava e-zdravstva.

Prema službenom objašnjenju na stranicama CEZIH-a, nezgoda se dogodila tako što su na centralnom sustavu arhivirani svi ponovljivi recepti koji nisu realizirani u roku od 60 dana, i to zato što ih je tajmer za ažuriranje sustava automatski eliminirao iz CEZIH-ove baze podataka.

- Tajmer je ukinut 30. svibnja te se ubuduce takvi recepti nece arhivirati, stoji u obavijesti korisnicima CEZIH-a, odnosno lijecnicima i ljekarnicima koji ce ovih dana, po gruboj procjeni, zbog toga pacijentima morati izdati najmanje 200.000 recepata koje su vec propisali.

Mjesecno se, naime, u Hrvatskoj propiše oko cetiri milijuna recepata, a procjenjuje se da je ponovljivih oko 15 posto, ili 600.000. Lijecnici su u panici jer ocekuju navalu pacijenata na svoje ordinacije.


Podijeli: Facebook Twiter