Nestalo 15 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog financijskih propusta u poslovanju Grad Umag podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora komunalnog poduzeca 6. maj Ivice Martinisa. Novinarima su to obznanili gradonacelnik Vili Bassanese i njegov zamjenik Veljko Ivancic, napomenuvši da je Martinisu zbog toga vec urucen izvanredni otkaz ugovora o radu.

Nepravilnosti su utvrdile državna i komercijalna revizija - od 1995. do 2008. komunalna tvrtka prikupila je na podrucju Umaga na osnovu naplate prikljucaka na kanalizaciju i odvoza smeca 49,5 milijuna kuna, a u kanalizacijski sustav uložena su 34 milijuna. Nije utvrden tijek za 15 milijuna kuna koji su morali - a nisu - proci kroz umaški proracun da bi ponovno bili vraceni 6. maju kao namjenska sredstva za investicije, što je sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu.

Umaški celnici od istražnih organa ocekuju da se otkrije gdje je taj novac završio, jer, s obzirom da iz raznih razloga njima nije bila dostupna sva dokumentacija, ne postoji potpuna evidencija koje su fizicke i pravne osobe platile prikljucke za kanalizaciju ni kako su se ta sredstva trošila. Njihovo je mišljenje da je Umag, premda najveci vlasnik 6. maja s udjelom od 60 posto, najoštecenija strana.

- Sve tocke u kaznenoj prijavi su zapravo navodi dviju revizija o financijskim štetama od 1995. do 2008. Radi se najviše o nepravilnostima koje su kao rezultat imale financijsku štetu za Grad Umag, rekao je Bassanese.

Na presici je receno i da za pet-šest kredita koje je 6. maj podigao ne postoji suglasnost Grada. Sve su se odluke donosile na Skupštini tvrtke.

- Zaposlenici 6. maja skinuli su odgovornost sa sebe i prenijeli je na Upravu, što sve postoji u pisanom obliku, kazao je gradonacelnik. Dodao je da ovaj potez nema nikakve veze s politikom. Na upit ima li osim Martinisa još odgovornih, Bassanese nije htio špekulirati, vec je rekao da to mora istražiti Državno odvjetništvo.


Podijeli: Facebook Twiter