Nestala željezna konstrukcija od 40 tona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepoznati je pocinitelj u razdoblju od 1. rujna prošle do 24. srpnja ove godine s neogradene parcele u Valturi odnosno Ušicevim Dvorima ukrao 40 tona pocincanog željeza, koje je bilo izradeno po mjeri za staklenik, izvijestili su jucer iz PU istarske. Pocincano željezo bilo je odloženo na jednoj parceli preko puta staklenika u Ušicevim Dvorima.

Kada smo nekolicini mještana rekli da je u njihovom malom mjestu nestalo cak 40 tona pocincanog željeza, ostali su osupnuti. Rekli su nam da ne znaju ni na kojem bi se mjestu u naselju moglo smjestiti toliko željeza a da to ostane neprimjetno.

Tim više, kazali su, što teško da nitko ne bi primijetio da netko toliko željeza odvozi iz naselja. No, složili su se da je vrijeme krade, od 1. rujna prošle godine do ovih dana, bilo sasvim dovoljno da se željezo s neogradene parcele odvoze u manjim kolicinama, odnosno u više navrata.

- Koliko!? Pa to je nemoguce. Di bi tu moglo biti 40 tona željeza a da se ne vidi. Ma ja ne znam. Ma šta je moguce da ga je bilo toliko. I tko bi to ukrao, i kako bi to odvezao da se ne vidi, pitala se jedna mještanka kad smo joj ispricali o kradi.

Jedan od mještana rekao nam je da se sjeca da su na jednoj obližnjoj parceli bili odloženi nekakvi prozori za staklenik, no kazao nam je da je do tog mjesta put zarastao, odnosno da se do tamo može ici možda jedino pješice.

Buduci da smo neslužbeno saznali da je željezo, odnosno konstrukcija za staklenik bila odložena na jednoj parceli preko puta staklenika, odnosno rasadnika koji je u funkciji, pokušali smo doci do tamošnjih zaposlenika, no u vrijeme našeg dolaska u mjesto rasadnik je vec bio zatvoren. Inace, saznali smo da ukradena konstrukcija nije bila u vlasništvu postojeceg rasadnika u Ušicevim Dvorima.

Lopov ili više njih oštetili su kradom vlasnike, 70-godišnjakinju s podrucja Medulina i 45-godišnjeg njemackog državljanina, za veci iznos. (Srecko PERŠIC)

Za kilogram željeza od 60 do 90 lipa
Sakupljanje starog željeza i njegova preprodaja na otpadima, odnosno mjestima koja ga otkupljuju, vec dugo vremena unosan je biznis. Cijena od 60 do 90 lipa za kilogram tog metala, koji se cesto po dvorištima i oko kontejnera odbacuje poput obicnog smeca, za neke predstavlja pravo bogatstvo. Ako je kradljivac uspio "utopiti" ovo ukradeno željezo, trebao je zaraditi minimalno 24 tisuce kuna.

U gotovo svim vecim istarskim mjestima postoje dobro uigrane ekipe koji zbog ove sekundarne sirovine obilaze sva mjesta na kojima bi se ona mogla naci. Budete li primjerice kod kontejnera u bilo kojem dijelu grada Pule odbacili primjerice stari željezni krevet, ta ce konstrukcija vec do vašeg povratka u kucu nestati.


Podijeli: Facebook Twiter