Nesreca u Rigi: Broj žrtava porastao na 52

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broj žrtava urušavanja krova samoposluge u predgradu Rige porastao je na 52, a pet osoba još je bilo pod ruševinama u petak navecer, rekli su policija i gradska vlast u latvijskoj prijestolnici.

"Broj mrtvih se popeo na 52", rekao je za AFP Toms Sadovskis, glasnogovornik nacionalne policije. "Po zadnjim informacijama, pet osoba još je pod ruševinama", napisao je na Twitteru gradonacelnik latvijske prijestolnice Nils Usakovs.

Nešto ranije Usakovs je ocijenio da je "vjerojatno još 30 osoba zatrpano". "Nadamo se da još ima preživjelih, ali 24 sata nakon nesrece izgledi nisu jako veliki", rekao je za AFP.

Spasilacke ekipe u petak su naporno radile da bi izvukle žrtve katastrofe, najteže u Latviji od ponovnog osamostaljenja te balticke zemlje 1991. Krov se urušio u cetvrtak navecer u vrijeme velike posjecenosti, kada su stotine kupaca bile u toj trgovini u cetvrti-spavaonici Zolitude, u predgradu Rige.

Dvjestotinjak spasilaca uz pomoc vojske neumorno je pretraživalo ruševinu. U Rigi su izvješene latvijske zastave s crnim florom u znak žalosti. Tragedija je zaprepastila tu malenu zemlju. Vlada je proglasila trodnevnu državnu žalost pocevši od subote, uz minutu šutnje u ponedjeljak ujutro.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva Egita Pole rekla je za AFP da su ozlijedene osobe - njih 38, medu kojima je 22 zadržano u bolnici - zadobile teške prijelome, ozljede glave i oštecenja unutarnjih organa.

U nesreci su poginula i trojica vatrogasaca koji su pokušali izvuci žrtve, a desetak spasilaca je ozlijedeno. Mnogi su u šoku i treba im psihološka pomoc.

Krov samoposluge se urušio na površini od petstotinjak cetvornih metara, a zatim se jedan kat srušio na spasioce koji su prvi stigli na mjesto dogadaja. "Još ne znamo što je uzrok nesrece", rekao je glasnogovornik vatrogasne službe. Policija ispituje tri mogucnosti, rekla je njezina glasnogovornica Sigita Pildava. "Prva je konstrukcija zgrade, druga je nacin gradnje, a treca dogradnja na krovu", dodala je.

Na krovu traje uredenje viseceg vrta, rekao je celnik gradske uprave Juris Radzevics. Gradsko vijece Rige izvijestilo je da ce isplatiti 10.000 lata (14.000 eura) svakoj obitelji nestale osobe i 5.000 lata za svaku ozlijedenu osobu. I tvrtka Maxima najavila je odštete. Trgovacki centar koji koristi ta tvrtka, druga po velicini u zemlji nakon Rimija, sagraden je 2011. i dobio je nagradu za arhitekturu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter