Nešpuli tri nagrade u Pragu

Sjajan uspjeh Puležana u Pragu
Sjajan uspjeh Puležana u Pragu

Mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule osvojila je čak tri nagrade u Pragu, na prestižnom međunarodnom zborskom natjecanju održanom od 30. listopada do 2. studenog.

Prošlog je petka Nešpula nastupila u Pragu kao jedini predstavnik Hrvatske na 29. natjecanju "Praga Cantat 2015". (29th International Choir Competition and festival).

Poznata se skupina natjecala u čak dvjema kategorijama – folklornoj u kojoj je osvojila zlato, te kategoriji mješovitih zborova u kojoj je osvojila srebro.

Osim spomenutih nagrada, Nešpula je ovjenčana još jednom - posebnom nagradom stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje odabrane skladbe u folklornoj kategoriji. Iako jedna od najmanjih na natjecanju, pulska je skupina izvela zahtjevne pjesme "energično, emotivno i uvjerljivo", kako su se u svojim osvrtima na njihove nastupe izrazili članovi stručnog ocjenjivačkog suda. Nešpulin peharom ovjenčan repertoar sastojao se od različitih glazbenih žanrova na različitim jezicima, pa su se tako u folklornoj kategoriji prošlog petka u prekrasnom neorenesansnom zdanju sale Mayakovsky Hall of the National House, poznatog praškog okruga Vinohrady, orile međimurska "Čardaš" Emila Cossetta, dalmatinska "Rusulica" Joška Ćalete, bugarske narodne "Dragana i Slaveya" te "Dilmano Dilbero" u aranžmanu Tatjane Merkl.

U kategoriji mješovitih pjevačkih zborova, gdje je Nešpula bila najmanja skupina, izvela je Palestrininu "Super Flumina Babylonis", francusku "Chanson" Henrija Gagnebina, "Plaudite Manibus" Branka Starca te obaveznu kompoziciju koju je stručni ocjenjivački sud dodijelio svima u kategoriji – češku "Napadly písně" Antonína Dvoraka.

Mladi su Puljani imali oštru konkurenciju iz Austrije, Češke, Danske, Njemačke, Indonezije, Irske, Latvije, Litve, Norveške, Slovačke i Slovenije.

Iako je ova talentirana skupina u devet godina postojanja ostvarila brojne uspjehe na raznim natjecanjima diljem Europe, ovo je njihov najveći uspjeh čime samo potvrđuju status jedne od najuspješnijih vokalnih skupina u Hrvatskoj.

Nešpula trenutno broji 13 pjevača, a oni su: Doris Mejak, Ornela Oršulić, Maja Miljavac, Dolores Moharić (soprani), Matea Kolarek, Tajana Šebek, Draga Kuzmanović i Martina Šverko (alti), Sandro Lučić, Daniele Ferro (basovi), Klaudija Racan, Vesna Brnabić i Tatjana Merkl, koja je ujedno i umjetnička voditeljica Nešpule.

Svakako treba istaknuti da Nešpula treba još nekoliko muških glasova (baritona i basova), pa ovim putem pozivaju dečke da dođu u srijedu u 19 sati ili u petak u 18 sati (prostor MZ-a Gregovica u Mutilskoj 44) na audiciju i postanu dio ove uspješne i vesele skupine. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter