Nešpuli srebro na Malti

Nešpula
Nešpula

Mješovita vokalna skupina Nešpula KUD-a "Matko Brajša Rašan" iz Pule još je jednom dokazala svoju neosporivu kvalitetu. Prošlog je tjedna skupina otputovala na Maltu gdje se natjecala na prestižnom pjevačkom natjecanju "The Malta International Choir Competition & Festival" i predstavila Hrvatsku u najboljem svjetlu. Unatoč oštroj konkurenciji iz cijelog svijeta i činjenici da je Nešpula bila najmanja skupina na natjecanju, talentirani su pjevači osvojili srebro, te za sobom ostavili puno veće skupine i zborove.

Sugestivno su, emotivno i energično izveli četiri skladbe domaćih autora i time svijetu prezentirali ljepotu hrvatske folklorne glazbe. "Čardaš" Emila Cossetta, popularna i zahtjevna "Rusulica" Joška Ćalete i Žana Jakopača, te "Istarski tanac" i "Priča od radiča" Branka Starca skladbe su s kojima je Nešpula opet pokazala inovativnost u interpretaciji, te time još jednom potvrdila svoj status jedne od najuspješnijih vokalnih skupina u Hrvatskoj.

Ova je skupina u samo sedam godina svog postojanja osvojila četiri zlata i tri srebra na pjevačkim natjecanjima diljem Europe, te ostvarila brojne uspješne nastupe i suradnje s renomiranim glazbenicima. Na Malti su se predstavili Doris Mejak i Tea Mužić (sopranistice), Matea Kolarek, Ana Lučić i Martina Šverko (alti), Denis Blažun i Sandro Lučić (basovi) te Klaudija Racan, Iva Gobin i Tatjana Merkl, ujedno i umjetnička voditeljica Nešpule, kao tenori.

Zbog svojih velikih uspjeha u sedam godina rada, mladi su pjevači pozvani u Malagu, gdje bi iduće godine opet trebali predstavljati državu na pjevačkom natjecanju "Canta en Primavera 2014". (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter