Neslužbeno: Postignut dogovor banaka i Agrokora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako je izvjestio HRT, očekuje se da bi danas na sastanku vodstva Agrokora i glavnih vjerovnika mogao biti potpisan standstill sporazum prema kojem bi se našao daljnji novac za funkcioniranje koncerna. Neslužbeno se doznaje da je on načelno dogovoren. 

Prema takvom aranžmanu na određeno bi se vrijeme zamrznulo vraćanje kamata Agrokora, a svježim novcem platile bi se obveze dobavljačima. 

Standstill sporazum u pravilu se koristi za sprečavanje bankrota kada dužnik više ne može vraćati kredit prema početnim uvjetima. Pritom postojeći dioničari najčešće moraju pristati na smanjenje vlasničkih prava ili čak puno razvlaštenje. 

Kako tvrdi HRT, nakon što je vlasnik Orbika Branko Roglić - jedan od dobavljača Agrokora, pokrenuo prisilnu naplatu oko 12 milijuna kuna duga, neslužbeno se doznaje da Orbico nije jedina tvrtka koja je aktivirala svoje zadužno pravo nego je to navodno učinilo desetak velikih dobavljača. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović uoči sastanka bio je optimističan. Vjerujem u pozitivan rasplet u kojem je važno da nitko, od velikih do najmanjih dobavljača, ne bude zapostavljen, rekao je Burilović. (HRT/GI)

 


Podijeli: Facebook Twiter