Neslužbeni rezultati: ZA 65,75, PROTIV 33,63 % birača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjem, prvom građanskom referendumu u hrvatskoj povijesti, birači su odlučili da se promijeni hrvatski Ustav, odnosno da se u njega unese definicija da je brak životna zajednica žene i muškarca.

Na birališta je izašlo 37,89 posto birača, ZA se izjasnilo njih 65,75 posto, a protiv 33,63 posto, pokazuju rezultati s 99,36 posto obrađenih glasačkih mjesta.

Rezultat referenduma obvezujuć je neovisno o broju birača koji su se odazvati glasanju.

Po podacima DIP-a do 16 sati izašlo je tek 26,75 posto od ukupno 3.773.850 birača, što je za oko sedam posto manje od odaziva na referendum o ulasku Hrvatske u EU prošle godine.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa "U ime obitelji" nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. Referendumu su se usprotivile udruge civilnog društva.

Nedjeljni referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti. (Hina)

DIP: Sutra u podne potpuni rezultati referenduma

Državno izborno povjerenstvo (DIP) sutra u podne objavit će potpune, ne i konačne rezultate referenduma o ustavnoj definiciji braka.

Do podneva bi trebali imati podatke sa svih mjesta, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, pojasnivši da zbog vremenske razlike glasovanje još traje na 12 glasačkih mjesta, očekuju se podaci s jednog broda te s 43 redovna glasačka mjesta.

Hrvatin je potvrdio da je odaziv birača na referendum bio slab, na obrađenim glasačkim mjestima izlaznost je 37,85 posto. To je najmanji postotak izašlih birača do sada, rekao je predsjednik DIP-a. (Hina)

Rijeka, Pula, Varaždin i Čakovec protiv; Zagreb i ostali za

Zagreb i većina ostalih gradova i sjedišta županija glasovali su za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, a jedino su građani Rijeke, Pule, Varaždina i Čakovca u većini glasali protiv.

U Rijeci i Čakovcu je protiv glasovalo 59 posto birača, Varaždinu 57 posto, a u Puli 63 posto. U Zagrebu je za na glasačkom listiću zaokružilo 56 posto birača, a 44 ih je bilo protiv.

Za uvrštavanje u Ustav odredbe o braku u Splitu je glasovalo 68 posto, a u Osijeku 63 posto.

Najveći postotak onih koji su glasovali za bilježi Gospić (82 posto), a slijede Požega (72 posto), Slavonski Brod (71 posto), Velika Gorica i Dubrovnik (69 posto), Vukovar (68 posto) te Krapina, Križevci, Šibenik i Virovitica s po 66 posto.

U Zadru je gotovo 65 posto birača zaokružilo za, u Bjelovaru 62 posto, Karlovcu 61 posto, Sisku 58 posto, a u Koprivnici 55 posto. (Hina)

Hrvatin: Referendum protekao na zadovoljavajući način

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin ocijenio je večeras da je državni referendum na kojem su se građani izjasnili za ustavnu definiciju braka kao životne zajednice žene i muškarca, protekao na zadovoljavajući način.

Primjedbama, a ne nepravilnostima, Hrvatin naziva pritužbe s terena da su štandovi inicijative "Vukovar – bez ćirilice" bili na više mjesta preblizu postavljeni glasačkim mjestima na kojima se odlučivalo o ustavnoj definiciji braka.

- To svakako nije dobro, ali nije se dogodilo ništa što bi dovelo u pitanje zakonitost referendumskog izjašnjavanja, izjavio je predsjednik DIP-a.

Hrvatin priznaje da je bilo prilično teško provoditi državni referendum s obzirom na nedorečenosti postojećeg zakona koji ga uređuje. "Pitanje financiranja, sankcija, referendumske šutnje, samo su neka koja će trebati urediti za budućnost", pobrojao je Hrvatin. Svakako će, ističe, trebati preciznije propisati načine i okolnosti u kojima se mogu prikupljati potpisi za različite inicijative.

"To ne bi trebala biti mjesta i događaji na kojima se okuplja velik broj ljudi i onda se ta činjenica koristi da se paralelno skupe potpisi za neku drugu inicijativu", rekao je Hrvatin. (Hina)

Zelić: Slaba izlaznost pokazuje da građane ne zanima ovaj referendum

Slaba izlaznost pokazuje da građane ne zanima ovaj referendum, prokometirao je nakon zatvaranja birališta izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić DIP-ove podatke do 16 sati o odazivu svega 26,7 posto birača na referendumu o ustavnoj definiciji braka.

"Ovakav odaziv je poruka gospođi Markić da je građanima 'puna kapa' njezine inicijative u ovim kriznim vremenima", izjavio je Zelić novinarima u referendumskom stožeru inicijative "Građani glasaju protiv".

Građanima koji nisu izašli na referendum, a bili su "protiv" Zelić je poručio da trebaju biti svjesni svoje odgovornosti jer su možda odluku prepustili onima koji su glasali "za".

Ovakav slab odaziv poruka je Željki Markić da se više ne upušta u slične inicijative, ali i cijelom društvu i državi da usmjere energiju u puno pozitivnije stvari koje su nam potrebne, u rješavanje nagomilanih gospodarskih i socijalnih problema, rekao je Zelić u stožeru u kojem rezultate referenduma čeka velik broj medija i predstavnika civilnih udruga okupljenih u inicijativu "Građani glasaju protiv". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter