Neseseri i novcanici kao važni modni detalji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Torbica je jedno od najstarijih uporabnih predmeta. Koristila se i u pradavna vremena. Naši preci, naime, komad kože koju bi zašili poput vrece koristili su kao torbu u kojoj su nosili potrepštine nužne za svakodnevni život, a poglavito kad su se plemena selila iz jednog kraja u drugi. Dakle, prvotno je torba bila poput vrece, a s vremenom je poprimila sofisticirani izgled. Brojni arheološki primjerci damskih torbica od plemenitog metala ukazuju na cinjenicu da su se dame iz davnina takoder služile torbicom, kao što su se voljele uljepšavati nakitom. U tim malim ženskim torbicama bile su pohranjene vrijedne sitnice. A ti isti mali modeli torbica, ponekad i vrlo slicnog dizajna danas, koriste se prilikom vecernjih izlazaka te ih zato nazivamo vecernjim torbicama. Za dan dress code, ali prvenstveno radi prakticnosti, naglasak stavlja na vece modele torbica. Posljednjih godina u modi su velike torbe raznolikih oblika i boja. Pri odabiru svakako treba voditi racuna o nekoliko važnih elemenata. Ponajprije, torbica za dan ne bi trebala biti premalena, odnosno ne bi trebala nalikovati na vecernju torbicu. Potom treba pripaziti na to da torba ne bude prevelika, odnosno golema, ako žena nije visoka. Naime, žena nižeg rasta s golemom torbom djeluje smiješno, jednako kao što i visoka žena s premalenom torbom, osim ako nije u pitanju vecernja torbica, izgleda neskladno.

Valja potom imati na umu da je lijepo kad je torbica uskladena s ostatkom odjece i u pogledu boja i u pogledu stila odijevanja, a ne šteti ako se torbicu u potpunosti uskladi s cipelama, ali u posljednje vrijeme ovo pravilo sve se više zanemaruje. Nekada je modni trend i modni bonton nalagao da cipele i torbica budu uskladeni. Danas je veca modna sloboda te je moguce kombinirati i nekoliko modnih stilova i boja. Žena potom mora voditi racuna i o svom životnom pozivu i godinama. Neke profesije iziskuju pomno vodenje racuna o nacinu odijevanja, te je stoga klasika najbolji izbor. U cijelu tu pricu valja uklopiti i torbicu klasicnog dizajna koja nece odskakati od cjeline. Žena u odredenim godinama, s iznimkom umjetnice koja ne robuje modnim pravilima i koji voli modni eksperiment i pritom ga zna nositi, mora pripaziti da joj torbica ne izgleda previše mladenacki, jer u suprotnom izgleda smiješno. Poslovne žene poput odvjetnica ili menadžerica koristit ce se i ženskom aktovkom. Sve vece modne marke koje u svom asortimanu imaju torbice nude i liniju namijenjenu iskljucivo poslovnim ženama. Kad je rijec o slobodnom vremenu, valja odabrati torbicu koja je u skladu s vlastitim modnim stilom, a ako je rijec o sportskom izdanju, i torbica mora biti sportska.

Novcanici su takoder važan modni detalj. Niame, svaka žena koja pazi na stil pomno ce odabrati novcanik koji ce uskladiti s ostalim detaljima, primjerice torbicom. Neke pripadnice nježnijega spola znaju imati po jedan primjerak zimskog i ljetnog novcanika koji uskladuju s torbicama. No, svako odabire boju novcanika po vlastitoj želji, kao i velicinu. Neke žene vole male novcanike, druge velike. Pravila nema i u tome vlada modna demokracija.

Nesesere ili male torbice u kojima obicno pohranjujemo šminku u torbici lijepo je uskladiti s novcanikom i torbicom. Kad je rijec o vecim neseserima, namijenjenima za putovanja, takoder ih je poželjno uskladiti s ostatkom prtljage.

 


Podijeli: Facebook Twiter