Neriješen status lucica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucica u Valbandonu trebala bi, kako se najavljivalo, od pocetka sljedece godine prijeci u nadležnost Opcine Fažana, no pregovori o tome, po svemu sudeci, mjesecima stoje. Naime, kako nam je rekao Zoran Peruško, zadužen za odnose s javnošcu u Luckoj upravi Pula, sva dokumentacija valbandonske lucice proslijedena je županijskom Povjerenstvu za utvrdivanje granice pomorskog dobra. Istice da je ranije Ministarstvo unutarnjih poslova upravljalo tom lukom, dok je sada u statusu quo i njome ne gospodari nitko.

- Nakon razgovora s celnim dužnosnicima Opcine Fažana i uskladenja s prostornim planovima te opcine, rješavanje problematike po pitanju "komunalnih luka" Fažana i Valbandon usmjereno je na Istarsku županiju. S obzirom na to da je u kontekst price involvirano i Ministarstvo unutarnjih poslova, pod cijom je ingerencijom luka Valbandon bila u proteklim godinama, vjerujemo da cemo i od njih dobiti pozitivno mišljenje te se nadamo skorom rješenju problema, stoji u dopisu koji nam je Peruško proslijedio kao odgovor na pitanje koji je status lucica u Valbandonu i Fažani buduci da je potonja u nadležnosti Lucke uprave.

- Ne mogu više reci o tome jer nas je Državno odvjetništvo razvlastilo prije tri do cetiri godine pa MUP nema ingerenciju nad lucicom. Ona je dobila status pomorskog dobra pa je trebala prijeci u nadležnost lokalne samouprave. Zašto to nije riješeno, ne znam. Ništa se ne dogada, prepuštena je na milost i nemilost vremenu, o toj lucici nitko ne vodi brigu, ni Lucka uprava ni Opcina Fažana, i tu vlada "sila jacega". Valjda svima tako odgovara, kaže upravitelj MUP-ovog odmarališta u Valbandonu Zoran Butkovic. Dodaje da se vezovi ne placaju, a u lucici ima više od 300 brodica.

- Lucica je napravljena na državnom vlasništvu pa bi se mogao napraviti i ugovor o koncesiji. Ovakvo stanje nije dobro jer za deset godina lucica ce biti neupotrebljiva, bez adaptacije i ulaganja ona ce biti obicna bara. Treba ju komercijalizirati i riješiti status da netko vodi brigu o tome, zakljucio je Butkovic.

Nacelnica Fažane Ada Damjanac potvrduje da se još uvijek pregovara o tome da obje lucice prijedu u ingerenciju Opcine. - Dok je MUP upravljao lucicom u Valbandonu, bio je red. Oni su to htjeli prepustiti Opcini, no ona je sad u ingerenciji Istarske županije. Nadamo se da cemo sljedece godine preuzeti upravljanje i imamo naznake da bi lucice Fažana i Valbandon pocetkom iduce godine trebale prijeci u nadležnost Opcine Fažana, rekla je Damjanac.


Podijeli: Facebook Twiter