Neretva zagađena fekalnim bakterijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijeka Neretva u južnom dijelu svog toka opasno je zagađena bakterijama zbog čega se ne preporučuje kupanje u njenim vodama, objavio je u ponedjeljak sarajevski Dnevni avaz prenoseći nalaze Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Posljednje analize koje su proveli stručnjaci tog zavoda pokazale su da je u Neretvi zabilježena iznimno visoka koncentracija bakterija poput Escherichie coli, Enterococus faecali i Serratia.

Te bakterije mogu izazvati teške bolesti poput sepse, meningitisa te infekcija gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta.

Koncentracija opasnih bakterija zabilježena je količinama većim od 20 tisuća kolonija u litri vode, što znači automatsku zabranu kupanja. Zavod za javno zdravstvo HNK najavio je kako će zbog ovakvog stanja u suradnji s nadležnim tijelima Hrvatske provesti posebnu analizu ispravnosti vode u Neretvi ne bi li se utvrdio točan stupanj njezina zagađenja u cijelom toku.

Procjena je da je pojačano zagađenje Neretve posebice izraženo na području Mostara, gdje nema pročistača otpadnih voda pa se tamo izravno u rijeku izlijevaju otpadne tvari i fekalije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter