Neredi u Sjevernoj Irskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 15-ak policajaca ozlijeđeno je u Sjevernoj Irskoj u srijedu u sukobu s probritanskim lojalistima i samo dan uoči posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton koja dolazi u znak potpore krhkom miru.

Nakon odluke proirskih vijećnika prije dva dana da se sa zgrade gradskog poglavarstva u Belfastu ukloni britanska zastava, razbješnjeli probritanski lojalisti, njih 1.600, sukobili su se s policijom. Policija je na izgrednike zapucala plastičnim mecima nakon što su napadnuti ciglama, bocama i raznim drugim stvarima. Do okršaja je došlo u Carrickfergusu, nešto izvan samog Belfasta.

Probritanski unionisti su osudili nasilje. Oni su prošle godine izgubili većinu u gradskom poglavarstvu Belfasta i stoga je bilo moguće izglasati uklanjanje zastave koja  se neprekinutio vijorila dulje od 100 godina. Union Jack će se od sada biti istaknuta samo 17 dana tijekom godine.

"Ljudi imaju pravo na miran prosvjed, ali apsolutno nema opravdanja za krvoproliće koje se sinoć desilo u Carrickfergusu", kazao je Sammy Wilson iz Stranke demokratskih unionista (DUO) koja dijeli vlast s proirskim Sinn Feinom.

Clinton će se u petak sastati s političkim vođama u Sjevernoj Irskoj i okončati svoju petodnevnu europsku turneju. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter