Neredi na prosvjedu u Ljubljani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Između pet i deset tisuća prosvjednika okupilo se u petak ma Kongresnom trgu u Ljubljani na prosvjedu pod nazivom 'Neka odstupi premijer Janez Janša'. Iako je trebao proći u miru, prosvjed se pretvorio u obračun između policije i huligana koji su se uvukli u redove prosvjednika.

Huligani su na policajce bacali petarde i baklje, a oni su im odgovorili suzavcem. Kada su se prosvjednici povukli s trga u Šubićevu ulicu, policija ih je dočekala vodenim topovima. Ljubljanu čitavu večer nadlijeću policijski helikopteri i reflektorima osvjetljavaju sukobe. U prosvjedu je ozlijeđeno 15 policajaca, trojca teže i zadržani su u bolnici, a tridesetak osoba je uhićeno, piše 24 ur.

S prosvjedima u Sloveniji najprije se započelo u Mariboru gdje je također bilo nereda, a nastavilo se u Kranju i Jesenicama gdje incidenti nisu zabilježeni.

Protesti započeti u Mariboru početkom tjedna, gdje je revolt izazvalo odbijanje gradonačelnika Franca Kanglera da dade ostavku zbog niza slučajeva korupcije i predkaznenih postupaka koji se protiv njega vode, ovih su se tjedana prelili i u druge slovenske gradove.

Kao motive prosvjednici koji se organiziraju preko Facebooka uglavnom navode želju za promjenom korumpiranih političkih elita na lokalnoj i državnoj razini bez obzira na stranačke boje, ali i težak socijalni položaj dijela stanovništva koji je najteže pogođen krizom, pa je među prosvjednicima najviše mladih.(Tportal.h, Hina, foto Matej Družnik/DELO/ CROPIX)
 


Podijeli: Facebook Twiter