Nerealno je za jedan projekt potrošiti polovicu iznosa pulskog Urbanog područja


Obrazlažući projekt prenamjene zgrade Mornaričke bolnice za potrebe pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, što je usvojeno na sjednici Skupštine Istarske županije, zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar kazala je prekjučer da je proces prenamjene Mornaričke bolnice već počeo te da će koncem 2018. prostor biti slobodan budući da će se dotad izgraditi nova bolnica.

Ukupno 229 milijuna kuna

- Interes za ovu zgradu iskazalo je pulsko Sveučilište, koje ima sredstva EU-a za prenamjenu. Dio Mornaričke bolnice, u kojem se sada nalazi ravnateljstvo, bit će namijenjen stambenom zbrinjavanju liječnika, a parkiralište će ostati u funkciji, rekla je na Županijskoj skupštini Ćakić Kuhar te istaknula da je ukupna vrijednost projekta 189 milijuna kuna, od čega se 114 namjerava namaknuti putem ITU mehanizma, a 55,8 milijuna putem EU natječaja koji istječe ove nedjelje (raspisuje se posredstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja).

Ovakva izjava dožupanice uistinu čudi jer bi to značilo da će Urbano područje Pule, čiji je nositelj Grad Pula, a čine ga još Grad Vodnjan i općine Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Savičenta, polovicu iznosa namijenjenog za Urbano područje Pula utrošiti na samo jedan jedini projekt?! Poznato je da je Urbanom području Pula dodijeljeno (odn. predviđeno) 229 milijuna kuna europskog bespovratnog novca, a da partneri Urbanog područja Pule sami sufinanciraju projekte u 15-postotnom iznosu (ranije je bilo 25 posto).

Polovica ukupnog iznosa za samo jedan projekt, koliko god on bio u funkciji razvoja cijele Županije, čini se nelogičnim s obzirom na već najavljene projekte koji se namjeravaju realizirati tim istim ITU mehanizmom. E sad, kako će se sve to financirati bude li samo na jedan projekt otišlo pola planiranog iznosa?

- Projekt prenamjene Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta Jurja Dobrile strateški je projekt Strategije razvoja urbanog područja Pula te je kao takav uvršten na listu ITU intervencija u okviru specifičnog cilja 6e2 "Obnova brownfield lokacija". Za navedeni specifični cilj predviđena je ukupna indikativna alokacija od nešto više od 53 milijuna kuna, od ukupnih 229 milijuna kuna dodijeljenih Urbanom području Pula, pojašnjavaju iz Odsjeka za provedbu ITU mehanizma za Urbano područje Pula, odnosno po tome se vidi da projekt prenamjene Mornaričke bolnice može konkurirati za maksimalno 53 milijuna kuna bespovratnog novca ITU mehanizma, ali s obzirom da će za taj iznos konkurirati i drugi projekti upitno je koliko će tog novca doista i biti preusmjereno za prenamjenu Mornaričke bolnice.

- Uz prenamjenu Mornaričke bolnice, u sklopu specifičnog cilja 6e2 nalaze se i spomenuti projekti Co-Working Pula – Integrirana rješenja za inovativno i poduzetno urbano područje, Edukativni centar za poduzetničko i cjeloživotno učenje "Stara mehanika", zatim projekt prenamjene rekonstruiranog kompleksa stare uljare u multimedijalni centar "MMC Torcio", te projekt Cave Romane, nastavljaju iz Odsjeka za provedbu ITU mehanizma za Urbano područje Pula, pri čemu navode da se u narednom periodu očekuje potpisivanje sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja kojim će se, između ostalog, definirati i popis Poziva za dostavu projektnih prijedloga. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter