(Ne)realno: Anas Sharbini ponovno na Kantridi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sportski direktor »bijelih« Srećko Juričić najtraženija je osoba posljednjih dana na Kantridi. Nekadašnji branič »Rijeke«, međutim, sve više podsjeća na Damira Desnicu iz najboljih dana. Eskivira pitanja o prijelaznom roku lakoćom kojom je Desnica izbjegavao krampone suparničkih braniča. Šalu na stranu.

Juričić ima pune ruke posla, ali kao ni prošlo ljeto ne želi se istrčavati s informacijama prije nego što postanu (polu)službene. Dok neki transfer ne uđe u tu fazu, predstoji osloniti se na glasine koje dopiru iz klupskih kuloara. Tu uvijek ima zanimljivog materijala, a top tema u riječkim nogometnim krugovima već duže vremena jest mogući povratak Anasa Sharbinija na Kantridu. Cijela priča na prvi pogled zvuči nevjerojatno, jer grobnički nogometni dragulj je ne tako davno pobjegao iz Splita i skrasio su u Saudijskoj Arabiji, u »Al Ittihadu«. Ljetošnji rastanak »Hajduka« i Anasa protekao je u idiličnim tonovima. Svatko je uzeo svoj dio kolača. »Hajduku« je trebalo pripasti 1,8 milijuna eura odštete, Anasu više od milijun dolara po sezoni. Keša!

Stvari, međutim na Bliskom istoku ni izbliza ne izgledaju tako idilično za Anasa. Sharbini mlađi navodno već mjesecima nije vidio plaću, a budući da u Saudijsku Arabiju nije sigurno išao zbog igračkog razvoja, nego u prvom redu petro-dolara, sasvim sigurno da ta informacija nije primljena blagonaklono u obitelji Sharbini. Pitanje je naravno je li točna?

– Postoje određeni problemi s plaćanjem, klub je u krizi, ostao je bez Uprave, čeka se da klub preuzmu drugi ljudi. Nisu zbog toga ni »Hajduku« do kraja platili odštetu – objašnjava Jamal Sharbini, glava obitelji i čovjek koji nerijetko ima ključnu riječ kada je u pitanju igrački razvoj njegovih sinova. Ahmad je nedavno potpisao za »Al Wahdu«, posljednjeplasiranu momčad saudijske lige, a Anas se muči u šestoplasiranom »Al Ittihadu«. Neredovito je plaćen, a i njegov učinak je na to tom tragu – mršav. Anas je ionako otišao preko volje, a za igrača koji živi i igra u skladu s osjećajima to je najveća kazna. Nedavno je dobio i crveni karton, mogao se često vidjeti po Grobniku gdje je, uostalom, bježao za svakoga slobodnog trenutka u Splitu. »Homesickness«, nostalgija... Tko ga god malo bolje poznaje, vrlo dobro zna da će prije ili kasnije opet osvanuti na Kantridi.

Logičan put nakon što je u ljeto 2009. godine zajedno s bratom Ahmadom transferiran na Poljud. »Rijeka« je na obojici zaradila 2,3 milijuna eura. Na Anasa je otpao veći dio kolača – 1,7 milijuna eura što je rekordan iznos koji je »Rijeka« zaradila od prodaje jednog igrača u klupskoj povijesti. Još ljetos se već počeo sramežljivo spominjati Anasov povratak na Kantridu..

– Bilo je nekih priča, ali onda je bila u pitanju odšteta. Ako bi se sada raskidao ugovor, ne bi bilo odštete... – dodaje »tata« Sharbini. 

Taj detalj je možda i presudan. »Rijeka« u pravilu ne plaća odštete što znači da bi se najglasnija prosinačka ćakula mogla ostvariti jedino pod uvjetom ako Anas i »Al Ittihad« – raskinu ugovor.

– Još nismo o tome razmišljali. Povratak na Kantridu? Prvi glas, ali zašto ne! Kada bi se raskinuo ugovor i kada ne bi bilo odštete, bilo bi bolje da se vrati u »Rijeku« nego da ide negdje drugdje. Vidjet ćemo što će se događati do kraja godine. Bit ćemo pametniji za dvadesetak dana – ostavio je Jamal otvorenim sve opcije.

Na Kantridi se naravno ne žele baviti špekulacijama. Službeno ne razmišljaju o Anasu Sharbiniju. Zašto?

– U pitanju je igrač pod ugovorom s drugim klubom, a neozbiljno je pričati u javnosti o tuđim igračima – govori Srećko Juričić.

Neslužbeno, određeni kontakti su uspostavljeni, a društvo s Kantride nije nimalo hladno na mogućnost da dobije nenadano pojačanje. Napadački kvartet Mujanović – Cesarec – Benko – Anas Sharbini na proljeće! Zvuči jako moćno. Vrijeme će pokazati koliko je realno. (Ivan VOLARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter