Nerealni rokovi za legalizaciju bespravne gradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog je tjedna Vlada prihvatila prijedlog ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš o osnivanju agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada koja bi potpomogla u rješavanju čak 820 tisuća zahtjeva za legalizaciju do kraja 2015., kao što je najavljeno, a ne do 2030. ukoliko taj postupak bude tekao sadašnjim tempom. Dosad je riješeno svega 6,97 posto zahtjeva, a osnivanjem agencije cilj je dosegnuti 70 do 80 posto riješenih predmeta do 2015., najavila je ministrica. Iz Istarske županije zaprimljeno je ukupno 48.089 zahtjeva.

Prema podacima Ministarstva graditeljstva, u Istri bi se na poslovima legalizacije trebalo privremeno zaposliti 68 osoba koji će pomoći referentima da na vrijeme, do konca 2015., zgotove taj obiman posao. Novac za to osigurao bi se iz sredstava koja bi se namakla u postupku legalizacije.

Prema informacijama iz Ministarstva graditeljstva, nadležni Županijski odjel za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju (obuhvaća sve općine te gradove Buje i Buzet) dosad je u prosjeku mjesečno rješavao 107 predmeta. Prema planu, dostavljenom Ministarstvu do kraja ove godine u planu je rješavanje 150 predmeta mjesečno, tijekom 2014. od 150 do 400 predmeta mjesečno, a 2015. od 400 do 2.000 predmeta mjesečno. No, cijeli bi postupak mogla oduljiti nepotpuna ili pogrešna dokumentacija ili zahtjevi predani bez ikakvih papira, kao i nedostatak sredstava potrebnih za zapošljavanje dodatnih stručnjaka.

Budući da uz postojeći broj službenika neće biti moguće odraditi posao u roku, u Županiji su objavili javni poziv za iskazivanje interesa za rad na poslovima legalizacije.

- Natječaj za zapošljavanje bi trebao biti raspisan ovog tjedna, do kraja mjeseca bi trebala biti provedena selekcija, a u prosincu i edukacija odabranih kadrova, koji bi bili spremni početi s radom početkom 2014. godine. Predviđeno je zapošljavanje 20 djelatnika s visokom i pet sa srednjom stručnom spremom. To je manje od početno planiranih 39 djelatnika, ali za toliki broj njih se uspjelo iznaći sredstava u prijedlogu županijskog proračuna za 2014. Valja naglasiti da je vrlo upitno zapošljavanje tih novih djelatnika ukoliko se u međuvremenu država ne očituje vezano uz mogućnost probijanja mase plaća, objašnjava Marin Grgeta, v. d. Županijskog odjela za decentralizaciju. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter