Nerealizirani projekti planirat će se u idućem proračunu


Pazinsko Gradsko vijeće prihvatilo je izmjene i dopune proračuna koji je s planiranih 120,67 milijuna kuna smanjen na 98,70 milijuna kuna. Kako je pojasnila Maja Stranić Grah, pročelnica gradskog odjela za financije i proračun, izmjene proračuna potrebne su da se, u skladu sa zakonom, proračun uravnoteži kada dođe do smanjenja ili povećanja prihoda ili rashoda. Dodajući kako je zakonom o proračunu utvrđeno da, ako se tijekom proračunske godine zbog nepredviđenih okolnosti umanje prihodi i primici, odnosno povećaju rashodi i izdaci, proračun mora uravnotežiti smanjenjem predviđenih rashoda i izdataka, odnosno pronalaženjem novih prihoda i primitaka. 

Grad nema dovoljno vlastitih prohoda 

Uravnoteženje proračuna provodi se tijekom proračunske godine izmjenama i dopunama proračuna prema postupku za donošenje proračuna. Sukladno dosadašnjem ostvarenju prihoda i rashoda u odnosu na plan.

- Budući da grad Pazin nema dovoljno vlastitih prihoda mora potražiti alternativne izvore financiranja koji su mu na raspolaganju. Od županijskog i državnog proračuna, pa do fondova EU. Zbog toga kad planiramo ili prijavljujemo projekte, u Proračunu ih planiramo u prihodima i rashodima, pojasnila je Stranić Grah.

Ovim, drugim izmjenama Proračuna Grada Pazina za tekuću godinu prihodi i primici iznose 98,7 milijuna kuna, a rashodi i izdaci 97,89 milijuna kuna.

Najveće se smanjenje odnosi na pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna, a planira se u iznosu od 40,25 milijuna kuna, što je u odnosu na izvorni plan smanjenje za 18,36 milijuna kuna ili 31,33 posto. Smanjenje se odnosi na projekt sanacije fresaka u crkvi sv. Nikole u Pazinu koji nije odobren za sufinanciranje od Regije Veneto. Znatan dio smanjenja odnosi se na pomoći iz državnog proračuna za projekte GOSLI i IIKRT, čije sufinanciranje nije odobreno u sklopu programa teritorijalne suradnje. Isto tako u ovoj godini neće se ostvariti ukupan iznos pomoći iz Fonda za regionalni razvoj za izgradnju poduzetničkog inkubatora te izgradnju cestovne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Ciburi I. 

Ne odustaju od planiranih projekata 

Manji iznos smanjenja odnosi se na projekte sanacije i obnove kulturnih dobara čije sufinanciranje iz drugih proračuna nije odobreno ili je odobreno u manjem iznosu od prvotno planiranog. Smanjuje se iznos za sufinaciranje sanacije i zatvaranja odlagališta Jelenčići u iznosu od 42 tisuće kuna. Pomoći temeljem prijenosa EU sredstava smanjuju se za 10,37 milijuna kuna na 3,87 milijuna kuna. Unutar ove podskupine prihoda planirani su prihodi iz programa ruralnog razvoja za nerazvrstane ceste koji se neće ostvariti u tekućoj godini te prihodi za projekt u provedbi KulTourSpirit za čiju se provedbu iznos smanjuje za 1,58 milijuna kuna.

Nasuprot, u proračunu će se za 1,24 milijuna kuna povećati iznos za projekt "Inkluzivne škole 5+" kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju koji je odobren za financiranje iz Europskog socijalnog fonda. Povećavaju se prihodi od pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2016. godine u iznosu od 130 tisuća kuna za izgradnju pristupne ceste prema odlagalištu Jelenčići.

Unatoč smanjenu proračuna za ovu godinu, od realizacije planiranih projekta neće se odustati već će se planirati u proračunu za iduću godinu, zaključila je Stranić Grah. 

(M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter