Nerazjašnjeno ubojstvo Puljanke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ubojica Puljanke Radmile Markovic (78) još uvijek je na slobodi, a upravo se navršila godina dana od misterioznog ubojstva žene cije je beživotno tijelo pronadeno prošle godine u njezinu stanu u prizemlju zgrade u De Franceschijevoj 62, u pulskom naselju Veruda Porat.

Da ce ovo ubojstvo istražiteljima zadavati poprilicne muke naziralo se vec od prvog dana. Naime, najprije je sve ukazivalo na to da je posrijedi nesretan slucaj, odnosno da je starica pala u kuhinji, udarila glavom i preminula od ozljeda, no obdukcija i jedan od tragova u stanu pokazali su suprotno.

Tek tri dana nakon pronalaska tijela policija je objavila da traži ubojicu, osobu koja je puna tri dana imala manevarskog prostora da planira skrivanje, uništavanje dokaza ili eventualni bijeg.

Tko je ubio Radmilu? Je li rijec o obicnom provalniku kojeg je nesretna žena uhvatila na djelu ili pak o profesionalcu koji ju je s namjerom došao likvidirati? To si pitanje vjerojatno postavljaju i istražitelji koji, prema neslužbenim informacijama, još uvijek nemaju osumnjicenog, iako su obavili obavijesne razgovore s vecim brojem ljudi.

Puno je nejasnoca u ovom naizgled jednostavnom slucaju. Radmila je pronadena mrtva na tlu svoje kuhinje u lokvi krvi. U stanu su bila upaljena svjetla, no ulazna su vrata bila zakljucana iznutra s kljucem u bravi. Dakle, onaj koji ju je ubio mogao je izaci jedino preko balkona. Na isti je nacin morao i uci u stan, preko balkona, a ako je rijec o poznatoj osobi, Radmila ga je možda pustila unutra na ulazna vrata.

Jedan još uvijek istražiteljima nepoznati djecak navodno je vidio muškarca koji u žutim rukavicama preskace balkonsku ogradu i bježi. Moguce je, dakle, da je Radmila svog ubojicu zatekla na djelu, a ovaj je u panici nesretnu staricu udario tupim predmetom u glavu smrskavši joj lubanju. Kad je shvatio što je ucinio, dao se u bijeg.

No, što je lopov tražio u njezinu stanu kada u njemu ništa nije nedostajalo, pitaju se dobro upuceni u istragu. Naime, sve vrijedne stvari ostale su na svom mjestu, pa cak i novac, a jedino što od tog dana iz stana nedostaje jest fotografija Radmile i njezinog pokojnog supruga Janka. Upravo ta cinjenica zagolicala je maštu mnogih koji prate slucaj. Što ce provalniku ta fotografija cija je jedina vrijednost ona sentimentalna?

Možda je, ipak, kako tvrdi Radmilin prijatelj Mihael, rijec o profesionalcu koji je sa sobom ponio dokaz izvršenog posla. No, kome bi od koristi bila Radmilina smrt, kad je jedino što je ta starica imala bila njezina mirovina.


Podijeli: Facebook Twiter