Neravnopravan život 265 tisuca Hrvatica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaka treca žena u Hrvatskoj izložena je nekoj vrsti nasilja, a svaka peta u svom je životu bila seksualno uznemiravana. Žene iste kvalifikacije teže dolaze do istog radnog mjesta, a i kada ga dobiju imaju 20 posto manju placu neko svoje "muške kolege" na istim funkcijama. Ženama s invaliditetom svakodnevni je život još teži, zakljucak je Okruglog stola pod nazivom "Prava i obveze žena s invaliditetom" koji se u povodu Medunarodnog dana žena održao u Puli.

Na okruglom stolu koji je osmu godinu za redom organiziralo Društvo distroficara Istre, govorili su dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice Saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske i Marica Miric, predsjednica Saveza društva distroficara Hrvatske.

- U svijetu ima milijardu osoba s nekom vrstom invaliditeta, u Hrvatskoj ih ima 530 tisuca na cega na žene otpada oko 50 posto. Dakle, cak 265 tisuca žena u našoj zemlji svakoga dana živi vrlo bremenit, neravnopravan život, naveo je Bobuš uz napomenu da su to zakljucci opsežnog istraživanja koje je Zajednica saveza napravila na temelju ispitivanja 582 žene s invaliditetom. Kako je naveo, njih 36 posto je neudano, osam posto rastavljeno, a još je toliko udovica. Cak 314 žena, odnosno 54 posto nema djece.

Rezultati istraživanja govore i da je njih 30 posto (176 žena) nezaposleno, a 35 posto (208 žena) prima invalidsku mirovinu. Porazna je cinjenica da njih cak 38,5 posto živi od prihoda od tisucu do 2.500 tisucu kuna, a s manje od tisucu kuna mjesecno živi njih 11 posto. Najcešce su to, naveo je Bobuš, raznorazne naknade (njih 397 ostvaruje naknade) i invalidnine koje su, prema pokazateljima, male i neprimjerene za kvalitetan život.

Istraživanje je pokazalo i poraznu cinjenicu da cak polovica ispitanih žena smatra da je neravnopravna u odnosu na ostale osobe, a diskriminaciju zbog invaliditeta doživjela je 321 žena, odnosno cak 55 posto njih. Što se, primjerice, tice pristupnosti javnog prijevoza 281 žena izjavila je da joj je takav prijevoz prilagoden, njih 178 da nije, a za cak 123 žene javni prijevoz uopce nije dostupan.

Da žene s invaliditetom nemaju jednako pravo cak ni na zdravstvenu zaštitu dr. Bobuš je dokazao gorkim cinjenicama da se u Hrvatskoj 70 tisuca žena krece pomocu invalidskih kolica, a na njih dolaze tek dva prilagodena stola za ginekološki pregled. Mamografski pregled takoder im nije dostupan. (B. PETROVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter