Neraskidiva veza s Pulom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjigu "L'imprinting dell'Istria" autora Roberta Stanicha predstavio je u pulskoj Zajednici Talijana njezin predsjednik Fabrizio Radin.

"Knjiga donosi objavljene i do sada neobjavljene pripovijetke ovoga autora, koji je roden u Puli 1941. godine i živio u tome gradu do 1956., kada ga je napustio tijekom eksodusa te otišao s roditeljima put Milana. Buduci da je iznimno povezan s Pulom i raznim aspektima življenja u tome gradu, odlucio je to pretociti u knjigu, sakupivši do sada objavljene i neobjavljene pripovijetke o svome gradu. Rijec je o njegovoj prvoj knjizi", rekao je Radin.

Radin je govorio i o licima i nalicjima Stanichevih pripovijetki te njegovih protagonista. Autor donosi, kako smo mogli cuti tijekom prezentacije, situacije vezane za obicne, male ljude iz svakodnevnog okruženja te njihove isto tako male price, prisjecajuci se epizoda koje su obilježile njegovo djetinjstvo.

Ima tu prica o prožimanju kultura, naprimjer o tome kako je kinodvorana bila krcata posjetiteljima prilikom projekcije filmova Totoa i Macaria, a oni posjetitelji koji su znali talijanski su se smijali odmah, dok su se ostali smijali tek nakon procitanog titlovanog prijevoda.

Sam je Stanich kazao da je knjigu napisao iz velike unutarnje potrebe da podijeli s citateljima dio svoga života, odrastanje u gradu u kojemu je naucio hodati, proplivao i igrao šcinke.

Osvrcuci se na naslov, napomenuo je da je to engleska rijec koja oznacava proces kojim mladuncad uspostavlja snažnu vezu s jedinkama svoje vrste, a posebice s majkom. Naveo je i analogiju postojanja imprintinga s rodnim krajem, tu neraskidivu vezu s Pulom koja je obilježila njegov život.


Podijeli: Facebook Twiter