Nera pobjednica među autohtonim hrvatskim pasminama

Detalj s izložbe u Balama
Detalj s izložbe u Balama

Narod lijepo veli da čovjek prema svom karakteru izabire psa. Sto različitih ljudi i barem trostruko više različitih najboljih čovjekovih prijatelja moglo se prošlog vikenda vidjeti u Balama.

Nogometni i zeleni baljanski teren bio je pretijesan da primi sve dlakave ljubimce, koji su se onako friško okupani i namirisani, s frizurama po najnovijoj psećoj i trendovskoj modi išetavali travnjakom i u svom punom sjaju kočoperili pred ocjenjivačkom komisijom. Osim članova suda, mali su lajavci, ups! uopće nisu lajali, jer su svi redom fino dresirani, privlačili pažnju gledatelja i bili meta fotoreportera i kamera. Oni nešto većih proporcija, a bilo je i primjeraka veličine teladi, promatrani su s pristojne udaljenosti. Za svaki slučaj...

Dakle, sve pasmine, bilo da je riječ o mini ili patuljastim, pa do onih koji svojim povećim gabaritima izazivaju strahopoštovanje, našle su se na Nacionalnoj izložbi CAC-HR Rovinj 2013. Ukupno je sudjelovalo 267 ponajljepših primjeraka svoje vrste od kojih najviše iz Hrvatske, njih 200. Iz susjedne Italije pristiglo ih je 40, dvadeset i troje imalo je slovensku putovnicu, devet austrijsku dok su dva ljepotana dovedena iz Srbije.

Svi su bili prelijepi, ali ocjenjivački sud izabrao je njemu najljepšeg, a riječ je maloj crnoj pudlici podužeg imena Risdan's keep on kissing vlasnice Daniele Risdan iz Kopra. Drugo mjesto pripalo je patuljastom schnauzeru Kaos de Illyria, vlasnice Dunje Mlakar iz Zagreba, dok jebrončano postolje zauzeo istarski kratkodlaki gonič, točnije kuja, Nera od mataickog vuka Livija Pastorčića iz Poreča, koja je ujedno i pobjednica u kategoriji autohtonih hrvatskih pasmina.

Izložbu je organiziralo Kinološko društvo Rovinj i Hrvatski kinološki savez dok je domaćin bio Lovački klub Jarebica iz Bala. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter