Nepušenje smanjilo prihode ugostitelja za 60 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog zabrane pušenja prihodi ugostitelja na kopnenom dijelu Hrvatske pali su proteklih mjeseci za cak 60 posto. Kafic ili restoran koji je prošle godine tijekom ljeta ostvarivao prihod od 10 tisuca kuna ove je godine u istom razdoblju uprihodio samo cetiri tisuce kuna. To su alarmantni ucinci provedbe Zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda koji je stupio na snagu pocetkom svibnja.

- U debelom smo minusu, a jesen ce vjerojatno biti još i teža, kazao je Miroslav Folnegovic Hulec, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera. Dodao je da je situacija nešto povoljnija za ugostitelje u priobalju koji imaju manje minuse zahvaljujuci turizmu i terasama, ali ni oni, tvrdi Folnegovic, nisu poštedeni minusa.

Zbog smanjenih prihoda u ugostiteljstvu su podijeljeni mnogi otkazi. U kaficima bez terase ili otvorenog prostora, primjerice, broj djelatnika smanjen je prosjecno za 50 posto, a slicno je i u velikom broju restorana. Zbog pada posjeta u ugostiteljskim objektima trpe i pratece industrije, prvenstveno dobavljaci, cija je prodaja pala za oko 10 posto.

Ugostitelje posebno brine što od Vlade nisu dobili najave da uzima u obzir pogubne ucinke zabrane pušenja te da razmišlja o promjenama kako bi se spasila ova djelatnost. Smatraju da za zakon trebaju biti nadležna ministarstva gospodarstva i turizma, a ne Ministarstvo zdravstva i njegov celnik Milinovic do kojeg ugostitelji, usprkos brojnim pokušajima, nisu uspjeli doci. "Oko dvjesto tisuca hrvatskih ugostitelja respektabilan su gospodarski subjekt i Vlada bi morala voditi racuna o tome imamo li uvjeta za poslovanje. Država nije smanjila ni jedan namet, ni jedno davanje, cak je povecala PDV iako je najavljivala njegovo smanjenje", požalio se Folnegovic.

Udruga restoratera pocetkom lipnja uputila je predstavku Ustavnom sudu u kojoj traži preispitivanje ustavnosti nepušackog zakona. Revoltirani su najavama predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec da ce sud o tome odlucivati za šest mjeseci. Ugostitelji žele da se zakon promijeni što prije te da se uvede austrijski ili španjolski model prema kojemu objekt, po odluci vlasnika, može biti pušacki ili nepušacki. Od Vlade traže da ispuni obecanje o trogodišnjem roku za prilagodbu.

- Mi nemamo kombajne ni traktore da blokiramo ceste i granicne prijelaze. Nema smisla da obustavljamo rad kad ionako ne radimo. Stojimo i sve državi placamo kao da nam netko udara reket. Ali necemo još dugo izdržati, porucio je Folnegovic.


Podijeli: Facebook Twiter