Neprimjetni Milanovic, bahati Cacic, prevareni Jakovcic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iskusni strucnjak za politicku komunikaciju Krešimir Macan, koji je radio kao glasnogovornik Vlade Ivice Racana u drugom dijelu njezina mandata, slaže se s tvrdnjama koje se cuju u javnosti da je premijer Milanovic premalo vidljiv u javnosti. Macan, osim toga, tvrdi da se i drugi lideri Kukuriku koalicije - Radimir Cacic, Ivan Jakovcic i Silvano Hrelja - dvojbeno snalaze u komunikaciji s gradanima.

- Kako ocjenjujete komunikacijsku strategiju Vlade Zorana Milanovica u njezinih prvih stotinu dana?

- Vlada se još traži u svemu - i u politici, i u odnosima prema javnosti. Stjece se dojam da su preuzeli mnogo veci teret nego što su ocekivali. Situacija podsjeca na dr. Dollitlea i njegovu "Povuci-potegni" životinju, jer Vlada jedan dan donese neku odluku, a drugi dan je poništi. I to radi javno, tako da je dojam da se ne zna tko što radi. Doduše, nacinjen je takticki pomak na društvene mreže, i tu je pokazana otvorenost, a istodobno su ukinute neke tradicionalne emisije na radiju, što je potez koji pokazuje suprotno. Sad se postavlja pitanje - gdje je premijer i što radi?

- Jedan tjednik objavio je na naslovnici da "premijer ne radi ništa". Možda Milanovic radi, ali se to u javnosti ne vidi?

- Sastavni dio posla predsjednika Vlade jest i to da javnost vidi što on radi. On mora upoznati javnost sa svojim aktivnostima, a za to mora pokazati odredenu mjeru. Za sada javnost ne vidi što premijer radi. Dojam gradana je da ne zna što Vlada radi.

- Dojam je takoder, barem nekih medija, da Vladu vode Radimir Cacic i HNS?

- Kljucne stvari u Vladi vodi Slavko Linic, a Cacic mu pokušava parirati. Ali, Linic je bolji komunikator od njega, iako je Cacic puno naucio i dosta je napredovao u komunikaciji. No, svaki bahati potez ce mu u javnosti poništiti deset dobrih stvari koje je napravio. Ali meni se neke stvari cine dobre kod Cacica. Recimo, kad je na poruku iz Europske unije odgovorio "Baš sam se prestrašio" pokazao je novi stil u komunikaciji i ne vidim zašto to ne bi rekao.

- Predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic objelodanio je da namjerava napustiti politiku. Kako ocjenjujete njegove komunikacijske vještine oko te geste?

- Nazvao bih to probnim balonima. Jakovcic šalje poruku javnosti i partnerima, jer neki dogovori ocito nisu ispoštovani. Milanovic je pokazao da Jakovcicu nije zaboravio potpisivanje sporazuma o projektu "Brijuni rivijera" s Jadrankom Kosor i ocito mu sada vraca udarac. Ali pitanje je što to dugorocno znaci za Kukuriku koaliciju. Jakovcic pokazuje da je spreman otici i prepustiti mjesto u stranci, ali da, pod odredenim dogovorima, može i ostati. Poruka je jasna: "Javite se kandidati, da vidim tko me može zamijeniti". To je natjecaj za predsjednika stranke i župana, pa ako se pojavi dobar nasljednik, Jakovcic ce doista otici.

- Koliko to slabi Kukuriku vlast - ako jedan od cetvorice stranackih lidera najavi povlacenje nakon tri mjeseca mandata?

- Nije to bezveze, to je napravljeno s dobrim razlogom. Jer, ako postoji netko tko bi bio dobar europromatrac, onda je to Jakovcic. Govori jezike, zna ljude, u Bruxellesu je "doma" - i onda umjesto njega pošalju zastupnike koji ne znaju engleski jezik.

- Na politickoj sceni "ne vidi" se niti Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, samo to mediji ne primjecuju. Kako komentirate i Hreljin "nestanak"?

- HSU i Hrelja najveci su dobitnici izbora. Oni su se dobro udali. Sada šute i javit ce se za rijec tek kada bude na redu neki problem umirovljenika. Zašto bi se sada javljao, kada ga nitko ništa ne pita? Umirovljenici su, za sada, zašticeni, i Hrelja sada ima "cistu" situaciju. Za njega bi bilo idealno da "sjedi i ceka", ali doci ce na red i njegovi problemi i reforma mirovinskog sustava.

- Premijer Milanovic ujutro ide u šetnju s gradanima ulicama Zagreba. Jesu li ga PR strucnjaci savjetovali da se ukaže narodu?

- Premijer bi trebao svaki dan biti s gradanima. Ovako, izgleda kao da se kralj spustio do puka. No, on nije visocanstvo, nego je samo prvi ministar kojeg je izabrao narod. Komunikacijski gledano, to je kontrola štete i odgovor na tvrdnje da ga nigdje nema. (Razgovarao Dubravko GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter