Neprihvatljivo placanje pologa na Hitnoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravstva istražuje slucaj iz Traumatološke bolnice, gdje su pacijentu koji je došao kao hitan slucaj, naplatili polog od 300 kuna kao predujam za zdravstvene usluge, doznaje se u Ministarstvu zdravstva.

Službenog komentara prakse u toj bolnici, gdje se pacijentima koji dodu bez uputnice naplacuje polog od 200 ili 300 kuna da bi se bolnica osigurala u slucaju da pacijent uputnicu ne donese naknadno, iz resornog ministarstva zasad nema. Neslužbeno se, medutim, doznaje da ovakvo naplacivanje predujma pacijentima doista ne bi smjelo biti praksa u bolnickim ustanovama, što se ocito ipak dogada.

Pozitivni propisi, naime, svim pacijentima jamce pravo na hitnu medicinsku pomoc bez uputnice. Pravilnikom o pravima, uvjetima i nacinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja propisano je da "osiguranik ostvaruje pravo na hitnu medicinsku pomoc koja podrazumijeva pružanje dijagnostickih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje".

Hitnu pomoc pacijent može potražiti u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor sa HZZO-om za djelatnost hitne medicine, u hitnoj službi bolnicke zdravstvene ustanove ili kod najbližeg doktora medicine. Prema istom pravilniku, pacijent može od HZZO-a dobiti i povrat troškova lijecenja ako je hitnu medicinsku pomoc zatražio u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, a u tom slucaju posebno povjerenstvo HZZO-a utvrduje je li se radilo o hitnom slucaju.

U ovom slucaju, o kojem smo pisali, pacijent je došao na hitni prijem bolnice sumnjajuci u prijelom noge, a polog od 300 kuna morao je platiti i prije negoli ga je lijecnik pregledao, odnosno imao prilike utvrditi radi li se o hitnom slucaju.


Podijeli: Facebook Twiter