Nepresušno vrelo motiva za filmove

Dio izloženog materijala
Dio izloženog materijala

Otvorenje izložbe "PAŽNJA… snima se u Istri!" održano je u galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u utorak navečer u sklopu Pulskog filmskog festivala. Istarska filmska komisija u suradnji s filmologom Danijelom Rafaelićem posvetila je izložbu filmovima snimanim u Istri od '50-ih godina do danas.

Istra rijetko glumi sebe

- Izložba nepretenciozno daje kratak pregled filmskih ostvarenja u kojima je Istra odigrala sporednu, ali ne manje važnu ulogu. Duplirala li Istra Divlji zapad, norveške fjordove, ruski front, Provansu, Rim ili Siciliju, dokazala je da je dorasla svim filmskim žanrovima u svim geografskim lokalitetima. Želja organizatora je ovom izložbom pulskoj publici ponovno otvoriti nostalgičan prozor u prošlost filma koja je bila vrijedna pamćenja, kazala je Aleksandra Vinkerlić iz Istarske filmske komisije koja je oformljena prije točno godinu dana na festivalu. Ona je istaknula da je primjerice pulska Arena glumila rimski Koloseum u filmu "Solo contro Roma", Vižinada Provansu, a Limski kanal norveške fjordove, pa je zbog toga i toponim fjord neispravno korišten za imenovanje Limskog kanala. Istaknula je i da je Savudrija postala ruski front, a u filmu o Winnetou lani je Učka služila kao prikaz divljeg zapada.

- Istra nažalost rijetko glumi sebe, i to treba popraviti, ovom smo izložbom željeli prikazati dio našeg potencijala te ćemo nastojati i dalje biti dobri domaćini, zaključila je Vinkerlić.

Daniel Rafaelić, vrstan poznavatelj filma kazao je da su među prvim posjetiteljima izložbe bili i oni kojima se "smučila ćirilica" na jednom od plakata, a drugi je pobjegao kada je vidio na fotografiji Alidu Valli.

- No, sve je to dio naše povijesti, naše kulture, postoji puno spektakularnog materijala. Filmski materijal je vrlo raznolik, i šteta što do sada nije nigdje objedinjen, na istom mjestu ne možemo pronaći niti hrvatske filmove. Puno se snimalo u Istri, tu su nastali fenomenalni filmovi u raznim epohama, i zbog toga treba njegovati tu baštinu, kazao je Rafaelić.

Velika važnost izložbe

O važnosti izložbe tijekom svojih pozdravnih obraćanja kazivali su i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović.

Između ostalih, izložene su fotografije i(li) plakati filmova kao što su "Solo contro Roma", "Maršal", "Libertas", "Otok ljubavi", "Diana", "Dugi brodovi", "Crveni i crni", "Barba Zvane", "La grande strada azzurra"... (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter