Neprenosive bolesti glavni uzrok smrti u svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo dvije trecine smrtnih slucajeva u svijetu posljedica su neprenosivih bolesti povezanih s nacinom života, poput srcanih, po izvješcu Svjetske zdravstvene organizacije.

"Neprenosive bolesti su najveci ubojica u svijetu", rekao je Douglas Bettcher, celnik WHO-a zadužen za borbu protiv pušenja, predstavljajuci izvješce novinarima.

Po tom izvješcu, od tih bolesti umire 36 milijuna ljudi na godinu, što je 63 posto ukupne smrtnosti u svijetu. Od tih 36 milijuna, devet milijuna je mlade od 60 godina.

Medu neprenosivim bolestima, bolesti srca i krvnih žila su najpogubnije, buduci da na njih otpada 48 posto smrti uzrokovanih neprenosivim bolestima. Drugi po redu uzrok je rak s 21 posto, bolesti dišnog sustava s 12 posto i dijabetes s tri posto.

Glavni cimbenici u nastanku ovih bolesti jesu alkohol, nedovoljna tjelesna aktivnost, loša prehrana i pušenje, istaknuo je Bettcher.

Neprenosive bolesti, premda se uglavnom povezuju s razvijenim zemljama, šire se i u uvjetima siromaštva. Kako navodi Bettcher, stopa smrtnosti zbog ovih bolesti najviše je napredovala u nerazvijenim zemljama.

Po podacima WHO-a, Japanke su najotpornije na ove bolesti, a medu muškarcima, najnižu stopu smrtnosti kao posljedicu neprenosivih bolesti ima državica San Marino...

 


Podijeli: Facebook Twiter