Neprekidni krešendo Hamleta Stamata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hamleto Stamato, jedan od najznacajnijih predstavnika mlade generacije brazilskog jazza, nastupio je u utorak sa svojim kvintetom u prepunom poreckom kazalištu.

Bila je to odlicna uvertira u 2. Valamar jazz festival, zakazan za pocetak srpnja, prava glazbena poslastica koju su poreckoj publici, ocito željnoj ovakvih dogadaja, poklonili grupacija Valamar i Pucko otvoreno ucilište.

U sklopu svoje europske turneje ovaj se cijenjeni pijanist, kompozitor i aranžer, s jednako virtuoznim kolegama glazbenicima, predstavio autorskim djelima, ali i interpretacijama poznatih  skladbi, poput zarazne "Tico Tico" Zequinhe Abreva, znalacki kombinirajuci i ispreplicuci sambu, bossa novu i najklasicniji jazz.

Uz njega su svirali i carobnu atmosferu kreirali Widor Santiago (tenor saksofon), Paulinho Trumpete (truba), Augusto Mattoso (kontrabas) i Erivelton Silva (bubnjevi), u neprekidnom krešendu koji je pozivao na sanjarenje ili ples.

Stamato je roden 1986. i odrastao je u glazbenoj obitelji, a njegov je otac, vrsni saksofonist i flautist, bio clan sastava Hermeta Pascoala, ikone brazilske glazbe. Klavir je poceo svirati u šestoj godini, diplomirao je na sveucilištu Estácio de Sá u Rio de Janieru i profesionalnu glazbenu karijeru poceo 1998.

Prvi samostalni album izdao je pet godina kasnije, naslovivši ga "Speed Samba Jazz", cime je ukazao na ocit utjecaj Stana Getza i Charlieja Byrda prema cijem je albumu "Jazz Samba" iz 1962., s napomenom "dvojica jazz solista izvode suvremeni zvuk moderne brazilske folk glazbe", taj glazbeni pravac i nazvan.

Suradivao je s gotovo svim istaknutim predstavnicima brazilske glazbene scene, medu kojima su Joao Bosco, Milton Nascimento, Ivan Lins i Caetano Veloso, a trenutno s kvintetom u cijoj je glazbi imala prigodu uživati i porecka publika prati poznatu brazilsku pjevacicu Leny Andrade.


Podijeli: Facebook Twiter