Nepregledno raskrižje kod Kaštelira


Jedno od nepreglednijih i opasnijih raskrižja na istarskim cestama nalazi se u Kašteliru, točnije na križanju županijskih cesta Poreč-Vižinada i Višnjan-Tar. Gusti ljetni promet u zaleđu Poreča i Novigrada s brojnim turistima koji iz iznajmljenih apartmana i vila putuju k moru ili nazad često stvara kolone vozila koje svoju kritičnu točku dosežu upravo na ovom nepravilnom križanju. Ako bi igdje trebao kružni tok, to je ovdje.

Međutim, ne radi se o nedalekom Poreču u kojem je, uglavnom pod patronatom Hrvatskih cesta, sagrađen nevjerojatan broj rotora čega se ne bi postidjeli ni mnogo veći i bogatiji zapadnoeuropski gradovi. Ovdje je riječ o raskrižju županijskih cesta: ŽC 5041 (Kukci-Vižinada) i ŽC 5040 (Tar-Labinci-Višnjan), kako se službeno nazivaju.

O njima skrbi Županijska uprava za ceste koja s nevelikim financijskim sredstvima mora "krpati" 621 kilometar županijskih i 661 kilometar lokalnih cesta, što joj, logično, ne uspijeva u potpunosti. Dakle, tu se teško mogu očekivati veće investicije u sigurnost. Stoga smo istarsku Policijsku upravu pitali koliko je prometnih nesreća zabilježeno na tom raskrižju, a odgovor je, srećom, daleko manji od očekivanog broja.

- Od 2013. do polovice 2015. godine na raskrižju je evidentirana jedna prometna nesreća s materijalnom štetom čiji je uzrok bio oduzimanje prednosti prolaska, kažu iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PUI-a. Policijska postaja u Poreču već je prethodnih godina uputila ŽUC-u inicijativu za provedbom mjera za podizanje razine sigurnosti prometa na spornoj lokaciji, prvenstveno kroz poboljšanje prometne signalizacije i sanaciju kolnika.

- Raskrižje su nadležni sanirali tijekom 2013. godine, kažu iz policije te dodaju da će policijski službenici i dalje u sklopu redovnih i izvanrednih aktivnosti poduzimati preventivno-represivne aktivnosti s ciljem suzbijanja prometnih nesreća. Na tom raskrižju prioritet daju sankcioniranju nepropisne brzine, oduzimanju prednosti prolaska te prekršajima koje čine vozači spram pješaka.(A. DAGOSTIN)
 


Podijeli: Facebook Twiter