Nepravomocno osudeni štite javni interes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objavom kriterija po kojima ce se odabirati clanovi nadzornih odbora javnih poduzeca Vlada je pokazala da se ne odrice prokušanih stranackih kadrova nad kojima visi sjena sumnje za nezakonito poslovanje, utaju poreza ili su nepravomocno osudeni u nekom sudskom postupku.

Naime, medu glavnim kriterijima koje je usvojila Vlada neosporna su strucnost kandidata u sektoru kojim ce se baviti, izostanak sukoba interesa te da osoba nije pravomocno osudena za nanošenje štete društvu ili njegovim vjerovnicima.

Dakle, glavni tajnik HNS-a Srecko Ferencak - nepravomocno osuden u aferi Nanbudo - zadovoljava kriterije za ulazak u nadzorne odbore i uprave javnih poduzeca, a u njih bi mogao, da je iz prave stranke, i dr. Ivo Sanader, koji još nije ni za što osuden.

Javna poduzeca su, ocito, pred izazovom da njima upravljaju, ili da ih nadziru, podobni stranacki kadrovi, tanke pravosudne valjanosti i upitnog javnog ugleda.

U kriterijima Vlade ne traži se potvrda o nekažnjavanju ili uvjerenje suda da se protiv kandidata ne provodi istraga. Dovoljno je biti clan stranke, strucnjak i nemati pravomocnu presudu. Ugled se ne spominje.

Radi se, podsjetimo, o najznacajnijim hrvatskim tvrtkama - JANAF-u, Plinacru, INI, Hrvatskim cestama, Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, Narodnim novinama i drugim tvrtkama, na cija se celna mjesta, kako je najavio premijer, imenovati politicki kadrovi, a ne strucnjaci birani na javnim natjecajima.

Drugim rijecima, birat ce ih vladajuce stranke iz svojih kadrovskih resursa i po upravo objavljenim kriterijima, što je odmah u pocetku izazvalo podozrenje dijela javnosti, ali i upozorenje politickih analiticara da Vlada ne postupa dobro. Prvi skandal s imenovanjem glavnog tajnika HNS-a Srecka Ferencaka na celu Jadranskog naftovoda vec je iza nas, ali izgleda da narodnjaci ne odustaju od imenovanja spornih kadrova iz svoje kvote. (Dubravko GRAKALIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter