Nepravilnosti u poslovanju misije RH pri UN-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontrolom Uprave za financijsko-materijalne poslove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) utvrdene su nepravilnosti u poslovanju Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, priopcilo je u subotu to ministarstvo. Po priopcenju, o tim su nepravilnostima obaviještena nadležna tijela Republike Hrvatske. MVPEI u kratkom priopcenju dodaje da je uveo pojacani nadzor nad trošenjem proracunskih sredstava te je s tim u vezi osnovao i Samostalni odjel za unutarnji nadzor, financijsko upravljanje i kontrolu ciji je rad neovisan.

Hrvatski mediji u subotu javljaju o nenamjenskom trošenju proracunskih sredstava u hrvatskoj misiji pri Ujedinjenim narodima kojoj je na celu veleposlanik Neven Jurica. Prije se spekuliralo da Jurica s te dužnosti odlazi zbog bolesti, a subotnja izdanja otkrivaju kako su možda razlog financijske malverzacije u hrvatskom veleposlanstvu u SAD-u do veljace 2008. i u misiji pri UN-u poslije toga, i kaznena prijava koju su nakon višemjesecnog nadzora protiv njega podnijele nadležne službe MVPEI-ja.

Državno odvjetništvo RH (DORH) nije se željelo danas ocitovati o nepravilnostima u poslovanju Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, uz obrazloženje da se po zakonu ne može ocitovati dok je postupak u tijeku. Glasnogovornica Državnog odvjetništva Mihaela Mihordin izjavila je Hini kako ce DORH o tom slucaju izvijestiti kada postupanje bude gotovo.

 


Podijeli: Facebook Twiter