Među više od 20 polaznika koji su početkom ožujka prošli trodnevni tečaj rezidbe masline, uz maslinare s juga Istre, bili su i oni iz Buja, Buzeta, Labina, Svetvinčenta… Dobar odaziv na takvu edukaciju poticaj je članovima udruga Istrian di Dignan i Agroturist da organiziraju još jedan ciklus kojim bi u tri dana obuhvatili teorijski dio i praktičnu nastavu u maslinicima - i to od 17. do 19. travnja.
Da maslina ne podivlja i izgubi plod
- Ako su ljudi bili spremni tri dana zbog toga putovati iz Buzeta, Buja ili Labina onda znači da to ima smisla, a već ima interesa da to i opet ponovimo. Raspitivao sam se, ali nisam našao primjer da je tečaj rezidbe ikada organiziran u Istri, pa ni u Hrvatskoj, a ja sam godinama unazad bio na jednom u Italiji, kaže Edi Pastrovicchio, agronom iz udruge Istrian Di Dignan. S njim su iz te udruge predavanje vodili i agronomi Ivica Lađarević i Marijan Sinčić, dok se Agroturist s voditeljem stručne službe Frankom Ragužom bavio logistikom.
Zašto je bitno naučiti maslinare tehnikama ispravnog orezivanja maslina? Rezidba je, kaže, nužna da bi se stablu omogućila bolja cvatnja, pa samim tim i bolji prinos, ali i osiguralo njeno bolje zdravstveno stanje. A ispravnom tehnikom olakšava se i pojednostavljuje rezidba narednih godina.
- Slobodno mogu reći da naši ljudi ne znaju orezivati masline. Potrebno je kod ljudi stvoriti logiku i kulturu rezidbe, kaže Pastrovicchio, dok ga Raguž dopunjuje da je potrebno i razviti naviku orezivanja.
- Rezidba je bauk jer se naši maslinari boje da ne pogriješe. Ma bolje je i da pogriješe jer je to manja šteta nego pustiti maslinu da podivlja i izgubi plod, kaže Raguž.
Od sredine veljače do sredine travnja
Pastrovicchio navodi da se u starim maslinicima mogu vidjeti stabla čije se grane prostiru metrima daleko pa stablo oskudijeva lišćem jer se muči da održi silnu količinu drva. Takvo stablo ne daje dovoljno roda te krošnju treba dovesti u uzgojni oblik što je jako teško kod starih maslina, na što maslinari gube jako puno vremena. Nekada su, kaže Pastrovicchio, ljudi rezali svakih četiri godine pa su dobivali i drvnog materijala. No, kako danas maslina služi isključivo za urod, takav postupak gubi svaki smisao.
Razdoblje rezidbe traje od sredine veljače do konca travnja, do pred samu cvatnju. Zato s edukacijom za ovu godinu treba i požuriti.
- Učimo ljude kako rezati krošnju u oblik polikonične vaze, koji struka već 30 godina preporuča kao idealan. Rezidba na rod mora se obavljati svake godine, a ako je krošnja već formirana onda tu neće biti puno posla. To je i najbrži način rezanja, na kraju se pokaže i najisplativija. Jer, čovjek koji zna obrezivati potroši 10 do 15 minuta po stablu pa dnevno obradi i 80 maslina. No, ako ne zna i ako se bavi stablom čija krošnja nema uzgojni oblik izgubit će i sat vremena po stablu. To onda postaje muka, na koju se troši puno vremena, a rezidba postaje teret. Mada su na edukaciju dobrodošli svi, ciljna skupina su nam upravo maslinari s puno maslina, jer tko ima više od sto stabala taj ima veliki problem ako ih ne zna orezati, kaže Pastrovicchio. Oblik polikonične vaze, najčešće s tri grane, omogućuje više svjetla i prozračnost krošnje što ne odgovara razvoju bolesti. Zanimljiv je podatak, na koji upozoravaju agronomi, da grane u stalnoj sjeni odbacuju lišće jer im ono u takvim uvjetima predstavlja samo teret.
Maslina se reže od tla - to je amen
Na tečaju polaznici prolaze teorijski dio, u sklopu kojeg uče o fiziologiji i biologiji masline, te praktični dio na terenu kroz tehnike rezidbe. U maslinicima na vodnjanskom i fažanskom području prošli su edukaciju u raznim uvjetima da bi naučili formiranje uzgojnog oblika mladih stabala, rezidbe na rod i regeneracije odnosno pomlađivanje starih stoljetnih maslina. Bitno je i shvatiti logiku, napominje Pastrovicchio, da je, ako maslina ima bujnu krošnju, potreban slabiji rez, dok je za staro i bolesno stablo potrebna jača rezidba kako se ne bi iscrpljivalo vlastitom drvnom masom. Sve to, naravno, mora pratiti i gnojidba i prihrana.
- Tečaj je fokusiran na rezidbu sa zemlje uz pomoć satelitskih alata. Bez škala je brže, a s poda se i ljepše vidi krošnja. Ako od gore zabijemo nos u krošnju nećemo vidjeti ništa. Maslina se reže s tla - to je amen, kaže Pastrovicchio.
Tečaj je prošao i Alen Golja iz Fažane, koji se šest, sedam godina bavi maslinama, a posadio je i dosta novih. Unatoč iskustvu, tečaj mu je pomogao da shvati gdje je griješio i kako rezidba može biti jednostavna.
- Svi režu na rijetko i to onda ispadne grm, a ne maslina. Na tečaju naučiš puno novih tehnika kako ispravno rezati čime se pospješuje proizvodnja, olakšava prskanje, gnojidba... Dečki su mladi, stručni i pristupačni, pa se tečaj pokazao i kao ugodno druženje, a tako se onda najbolje uči, kaže Golja.
Novo stečeno znanje u maslinicima već primjenjuju djelatnici OPG-a Chiavalon.
- Bio sam na tečaju s naša tri djelatnika, od kojih je samo jedan imao neka iskustva s time, a danas dečki već samostalno obrezuju masline. Ovo je hvalevrijedna inicijativa jer nekvalitetna rezidba danas, posebno u intenzivnoj proizvodnji, može se biti pogubna. Ova je edukacija nastavak aktivnosti Agroturista, ali i još pojačana novim snagama. Dečki su stručni, znaju što rade i znaju prenijeti znanje onima koji nisu iz struke, zaključio je Tedi Chiavalon. (Zvjezdan STRAHINJA)