Nepravda: Opet ništa od strukovne mature

Učenici strukovnih škola opet zakinuti - Strukovna škola u Puli (A. MUSEMIĆ)
Učenici strukovnih škola opet zakinuti - Strukovna škola u Puli (A. MUSEMIĆ)

Unatoč obećanju ministra obrazovanja Željka Jovanovića da će od ove školske godine uvesti strukovnu maturu da bi se izbjegla nepravda da gimnazijalci lakše polažu državnu maturu i upisuju fakultet od polaznika strukovnih škola, od toga, doznaje se u resornom ministarstvu, neće biti ništa. Strukovna matura nije pripremljena niti dogovorena s fakultetima, a o tome hoće li se, i na koji način, uvesti u školskoj godini 2013./2014. tek će se raspravljati.

Stoga su učenici strukovnih škola već počeli pohađati privatne instrukcije, svjesni da ni na državnoj maturi ni pri upisu na fakultet nikako ne mogu parirati gimnazijalcima.

Ne čudi što svake godine pred državnu maturu srednjoškolci iz strukovnih škola izlaze na ulice da bi skrenuli pozornost nadležnih na sebe. Lani su tako i u Puli prosvjedovali nakon što je većina fakulteta postrožila uvjete upisa tražeći od maturanata da polažu višu, A razinu ispita, a koje zahtijeva gimnazijsko obrazovanje.

- U Sloveniji se već devet godina provodi državna matura za strukovne škole. Dakle, ne trebamo otkrivati toplu vodu, dovoljno je da se ugledamo na susjede, ističe Josip Šiklić, ravnatelj pazinske Gimnazije i strukovne škola Jurja Dobrile, koji je nedavno posjetio slovenski centar za strukovno obrazovanje.

- Naši učenici zanemaruju struku jer im ona nije uvjet na državnoj maturi te se više koncentriraju na opće predmete. Učenici strukovnih programa stoga moraju dodatno učiti ono što nemaju u redovnoj nastavi. U našoj državi gimnazijalci će lakše upisati fakultet elektrotehnike od učenika koji je završio smjer za elektrotehničara, kaže Šiklić.

Lani niti jedan učenik Medicinske škole u Puli, unatoč dodatnoj nastavi, nije upisao medicinu, dok je to uspjelo maturantima iz pulske gimnazije koji nikada nisu dali injekciju ili previli ranu.

- Dosad smo svake godine imali nekoliko maturanata koji su upisali medicinu ili stomatologiju. Na prvoj godini studija morali su više zapeti oko fizike da bi sustigli korak s gimnazijalcima. No, bili su u prednosti što se tiče medicinskog iskustva, za razliku od većine studenata koji tek na studiju otkriju da nisu za to, da ih je strah krvi i slično, oni su znali što žele, kazala je ravnateljica Gordana Ćoso.

No nisu sve strukovne škole u jednakom položaju u odnosu na državnu maturu, objašnjava ravnatelj Tehničke škole u Puli Dalibor Paus. - U prosjeku je izlaznost naših maturanata na državnu maturu oko 95 posto, a većina ih upiše željeni fakultet, kaže Paus. (Pišu Maša JERIN i Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter