Nepoznati uzroci požara kod Baderne i Ripende

Požar kod Rapca (R. SELAN)
Požar kod Rapca (R. SELAN)

U proteklih petnaestak dana u Istri su buknula četiri veća požara od kojih su dva "izazvana otvorenim plamenom nepoznatog porijekla", odnosno ili su podmetnuta ili su zapaljena iz nehaja, utvrdili su protupožarni inspektori PU istarske i vještaci.

Premda se i za požar u kojemu je 23. srpnja izgorjelo skladište stočne hrane u sklopu farme krava Bio Adria u Čepiću pretpostavljalo da je podmetnut policija, protupožarni inspektor i vještaci Centra "Ivan Vučetić" iz Zagreba utvrdili su da je ondje najvjerojatnije došlo do samozapaljenja balirane mase djeteline i sijena. U Čepiću je izgorjelo više od 3.000 tona krmiva, gotovo sva hrana za 900 grla stoke. Bio Adriji su u međuvremenu sijeno, slamu i djetelinu darovali mnogi manji poljoprivrednici, ali i veći proizvođači poput Belja.

Prvi veći požar nakon ovog, ali ujedno i dosad najveći ovoljetni požar izbio je 1. kolovoza blizu Baderne, točnije kod sela Rakovci i Rušnjaka te se nošen jakim vjetrom širio šumovitim i nepristupačnim predjelima prema mjestima Radići i Bašići te stigao do sela Srbinjak. Opožareno je ukupno oko 150 hektara mješovite šume i raznog gustog raslinja, a već nekoliko sati nakon njegova izbijanja pretpostavljalo se da je podmetnut.

Samo tri dana kasnije, tek što su vatrogasci malo predahnuli, na cesti u blizini graničnog prijelaza Kaštel jedan je talijanski motociklist pao, a iz motocikla je iscurilo gorivo. Pri klizanju po užarenom asfaltu došlo je do iskrenja te zapaljenja goriva koje je iscurilo iz motocikla te je vatra zahvatila oko sedam hektara trave i šume. Ozlijeđeni motociklist prevezen je na liječenje u Italiju a požar je lokaliziran u ranim poslijepodnevnim satima. Već idući dan na obroncima Ripende, između sela Mali Kosi i mora buknuo je požar koji je zahvatio oko 25 hektara trave i niske bjelogorice te nešto crnogorice. Požar je buknuo na obali dvjestotinjak metara sjevernije od popularne divlje plaže Golubijera, a ugašen je tek u večernjim satima.

Iz Policijske uprave istarske doznajemo da zasad ni za jedan od dva požara koji su buknuli zbog otvorenog plamena nepoznatog podrijetla nema osumnjičenih. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter