Nepoznate fotografije Roberta Cape u New Yorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Robert Capa izgradio je mit crno-bijelim fotografijama sukoba, od građanskog rata u Španjolskoj do iskrcavanja u Normandiji, ali malo ljudi poznaje njegove slike u boji, od kojih su neke izložene prvi put u New Yorku.

"Capa u boji" otkriva "moderniju" stranu mađarskog fotografa. Tu se može vidjeti jahač na devi u tuniskoj pustinji tijekom Drugog svjetskog rata, Pablo Picasso na plaži ili filmske zvijezde poput Ave Gardner ili Humphreya Bogarta na snimanju.

Otvorena u petak u Međunarodnom centru za fotografiju (ICP), usred Manhattana, izložba nudi do 4. svibnja "prvi pogled" na fotografov rad u boji. Neke slike "nikada prije nisu izlagane", ističe direktor ICP-a Mark Lubell.

Njujorški institut broji u svojem arhivu oko 4.200 fotografija u boji Roberta Cape koji je zajedno s Henri Cartier-Bressonom osnovao agenciju Magnum Photos 1947.

Capa je počeo snimati u boji 1938. tijekom kinesko-japanskog rata. Nažalost, od 12 novih filmova Kodachrome korištenih tom prigodom, samo četiri fotografije su preživjele. Objavio ih je časopis Life. Sve četiri se nalaze na njujorškoj izložbi.

Od 1941. Robert Capa počeo je raditi u boji redovitije. Do smrti 1954. tijekom rata za Indokinu, fotograf je gotovo stalno nosio dva foto-aparata, jedan s crno-bijelim filmom, drugi s filmom u boji. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter