Nepoznate crne brojke u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastrašujuci podatak da je svako peto dijete u Europi, odnosno cak 20 posto mališana, žrtva nekog oblika seksualnog nasilja za koje je najcešce odgovoran poznanik, potaknuo je Vijece Europe na pokretanje Kampanje za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom koja ce biti provodena tijekom cijele godine. Ona je rezultat Konvencije VE-a o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, odnosno takozvane Konvencije iz Lanzarotea, donesene 2010. s ciljem skretanja pozornosti na važnost prevencije, kazala je socijalna pedagoginja Obiteljskog centra Istarske županije Danijela Ustic.

- Kampanjom se želi postici da što veci broj zemalja potpiše i pocne provoditi Konvenciju, a s druge strane cilj je podici razinu svijesti o razmjerima problema te pružiti znanja i prakticna rješenja za sprecavanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja. Hrvatska se pridružila kampanji, no mi nemamo saznanja o tome koliko je djece kod nas bilo žrtvom. Pretpostavljamo da su brojke crne, odnosno da veliki dio slucajeva nije prijavljen. S jedne strane, djeca vjerojatno ne znaju što se tocno dešava, nego samo da im je neugodno, a s druge, odrasli ih ucjenjuju i zastrašuju, kazala je Ustic.

- Roditeljima porucuje da s djecom stvore dobar odnos jer ce zahvaljujuci njemu ona moci razgovarati o svemu što ih muci pa tako i o seksualnom zlostavljanju. Samo ako se otvore, moguce im je pružiti strucnu podršku i zaštititi ih, rekla je ravnateljica Obiteljskog centra Ines Puhar i dodala da roditelji u tim trenucima moraju biti uz dijete, vjerovati mu te na što staloženiji i mirniji nacin doznati što više o dogadaju.

- Da bi djetetu bila pružena pomoc, ne mora biti nužno utvrdeno kazneno djelo, jer za ovu vrstu problema postoji individualna mjera. Glavni kriterij je kako se ono osjeca, odnosno na koji nacin doživljava odredenu situaciju. Takoder, dijete nipošto ne valja okrivljavati. Odgovornost za seksualno zlostavljanje uvijek leži na odrasloj osobi, a njihovo ogradivanje navodnim pristankom djeteta je neprihvatljivo s obzirom na to da ona ne znaju što to podrazumijeva. S druge strane, odrasli znaju jako dobro što rade, kazala je Ustic.

Osvrnula se i na potrebu ubrzanja policijskih istraga i pravosudnih procesa s ciljem izbjegavanja dodatnog traumatiziranja djece.

- Njima, pak, treba objasniti da postoje dobri i loši dodiri i tajne, nastavila je Ustic, dodajuci da je iz togarazloga za roditelje osmišljena smjernica pod nazivom "Pravilo donjeg rublja". Ona na jednostavan nacin poucava djecu da ih nitko ne smije dirati ako to ne žele, a posebice dijelove tijela pokrivene donjim rubljem, kao i da niti oni to ne smiju raditi drugima. Osim toga, objašnjava im da ne primaju darove od nepoznatih ljudi te da ne ulaze u tude automobile. Manje bitno nije ni upoznati djecu s pravilima korištenja medija, napomenula je Ustic.

U planu je i organiziranje okruglog stola u suradnji s policijskom upravom, ciji je radni naziv "Stop seksualnom nasilju nad djecom". On bi trebao biti održan u travnju, dok je za rujan zakazana tematska sjednica Strucnih vijeca strucnih suradnika u osnovnim i srednjim školama, zahvaljujuci kojoj ce biti pokriveno 90 posto škola u Istri. Na jesen ce se održati i javna akcija. (I. N. TURKOVIC)

I pociniteljima je potrebna strucna podrška
Cinjenica da je dio pocinitelja i sam bio žrtva seksualnog zlostavljanja te da mu nije pružena odgovarajuca podrška nije isprika za pocinjeno nedjelo, rekla je Ustic. Strucnu pomoc mogu potražiti i naknadno jer je vrlo bitno da osvijeste koju štetu nanose djeci.- Nije u pitanju samo njihov fizicki integritet, nego i mentalno zdravlje. Seksualno zlostavljanje rezultira osjecajem nesigurnosti i nepovjerenja prema odraslima, ali i krivnjom, sramom te strahom. Neke posljedice mogu biti kratkorocne, no druge su dugotrajne te su cesto temelj ozbiljnih problema, zakljucila je Ustic.


Podijeli: Facebook Twiter