Nepoznata tvrtka potencijalni kupac Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je tvrtka Riko grupa d.o.o. jucer otkupila ponudbenu dokumentaciju radi kupnje Uljanika i 3. maja veceras nam je potvrdio direktor jednog hrvatskog brodogradilišta, koje je takoder na prodaji. Pod uvjetom da ostane anoniman, rekao nam je da je tu informaciju dobio u HFP-u, no on sumnja da je to tocan naziv tvrtke.

- Zbog dilema oko imena potencijalnog kupca HFP je dobio zadatak da provjeri tocnost podataka o tvrtki koja je zainteresirana za kupnju Uljanika i 3. maja. Sutra ocekujemo rezultat te istrage, izjavio nam je naš sugovornik. Naime, problem je nastao nakon što je na internet portalima osvanula izjava Joze Dragana, suvlasnika i predsjednik Uprave Riko grupe koji je demantirao da je otkupio dokumentaciju za Uljanik i 3. maj, upucujuci na mogucnost da je možda u pitanju neka druga kompanija istog imena. On je zakljucio da do daljnjega o toj temi više ne želi davati izjave te da ce o namjerama svoje kompanije govorit tek kada bude imao u rukama ugovor ruske vlade za obnovu njihove ribarske flote. Inace, njegova Riko grupa je ranije predala dokumentaciju za otkup tri dalmatinska škvera.

Pretragom u bazi podataka hrvatskog Sudskog registra nismo našli da postoji tvrtka koja se naziva Riko grupa d.o.o., a jedina tvrtka povezana s Jozom Draganom je SAS Strojogradnja iz Zadra. Istina, Dragan ima u Sloveniji tvrtke Riko d.o.o. i Riko Hiše d.o.o., a u Rusiji i Bjelorusiji Riko Group, ali niti jedna se ne zove Riko grupa d.o.o. No, hrvatski mediji oduvijek pišu Riko grupa kada navode rusku tvrtku Joze Dragana pa je to možda razlog što je njemu pripisano da je on prvi otkupio dokumentaciju za Uljanik.

Nazvali smo Riko grupu u njihovo sjedište u Moskvu da provjerimo objavljenu informaciju. U telefonskom razgovoru s dvojicom djelatnika, od kojih jedan tecno govori hrvatski, a s drugi nam je odgovarao na ruskom, poruceno nam je da njihova tvrtka nije otkupila dokumentaciju za Uljanik. Navedeno nam je da nazovemo sutra u petak, kada cemo dobiti izjavu direktora Joze Dragana. Naši sugovornici su zatražili da ne objavimo njihova imena jer su rekli da nisu ovlašteni davati izjave, a ono što su nam rekli da je neslužbeno.

Ako je Hrvatski fond za privatizaciju prodao Riko grupi d.o.o. ponudbenu dokumentaciju za 2.000 eura bio je dužan o tome obavijestiti Upravu Uljanika, ali ne i javnost jer im to prijeci Pravilnik o poslovnoj tajni. Uljanik službeno ne daje izjave za Glas Istre, a neslužbeno smo doznali da se danas po hodnicima Upravne zgrade ipak komentirala informacija da je Riko grupa otkupila dokumentaciju za Uljanik. Naš sugovornik iz pulskog brodogradilišta koji nije želio da objavimo njegove podatke rekao nam je da se s podsmjehom komentirala informacija o otkupu dokumentacije.

- Najcešci komentar je bio da ne može svatko kupiti Uljanik, ali da gotovo svatko može otkupiti ponudbenu dokumentaciju s obzirom da košta 15.000 kuna ili 2.000 eura za strance, a da se za tako mali trošak dobije velik prostor i reklamu za sebe i svoju tvrtku u medijima, zakljucio je naš sugovornik iz Uljanika.


Podijeli: Facebook Twiter