Nepoznat uzrok uginuca ribe u kanalu kraj Mirne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocan uzrok masovnog uginuca slatkovodne ribe pronadene protekle jeseni u sabirnom kanalu kraj rijeke Mirne nije poznat, doznajemo iz odgovora Ministarstva poljoprivrede.

Podsjetimo, krajem rujna prošle godine u sabirnom kanalu bloka 3 uz rijeku Mirnu, smještenom tik ispod vijadukta Istarskog ipsilona na podrucju opcine Tar-Vabriga u dužini od cetiristotinjak metara, pronadeno je oko 350 kilograma uginule ribe, najvecim dijelom šarana, te manjim dijelom jegulja i linjaka.

Slucaj uginuca velike kolicine ribe prijavio je ribocuvar, a nakon izlaska na teren veterinarske inspekcije, veterinara, policije i Hrvatskih voda, koje su nadležne za ovaj kanal, uzeti su uzorci uginulih riba i vode, te poslani na Hrvatski veterinarski institut kako bi se utvrdio uzrok uginuca.

Na našim upit o rezultatima analize, od Ministarstva doznajemo da je u HVI zaprimljen uzorak lešina ribe uz obrazac o slanju na laboratorijske pretrage Veterinarske ambulante Vet-centar Porec.

"Lešine su bile u uznapredovalom stadiju autolize, te su organi bili nepodesni za pretraživanja za bioagresore (paraziti, bakterije, gljivice ili virusi) što se pripisuje visokim temperaturama vode kojima su bile izložene. Sumnjamo da je uzrok uginuca upravo pogoršanje ambijentalnih uvjeta, a lešine su se uslijed obilnih kiša te visokog vodostaja sakupile u sabirnom kanalu rijeke Mirne", stoji medu ostalim u odgovoru Ministarstva.

Ovime su se potvrdila nagadanja nekih koji su cim je prijavljen slucaj izrazili sumnju da je uginuce zapravo posljedica prve obilne kiše nakon dugotrajne ljetne suše koja je ranije uginulu ribu donijela do kanala. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter