Nepotreban (ustavni) manevar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je predsjednik SDP-a Zoran Milanovic iskazao rezerve prema promjenama Ustava kojima bi se prava branitelja ubuduce jamcila ustavnim zakonom, što bi se mogao mijenjati samo dvotrecinskom vecinom, protiv njega je ocekivano krenula politicka kampanja. Vec prijepodne Milanovica i SDP oštro su kritizirali premijerka Jadranka Kosor i braniteljske udruge koje podržavaju HDZ. Na Milanovicevu je pak stranu stao predsjednik Ivo Josipovic.

Neugodno iznenadenje


Premijerka i udruge u prvi su plan gurali Milanovicevo protivljenje da se Ustav mijenja kao "cijena benzina".

- Milanovic nas cesto neugodno iznenadi, baš kao cijene benzina. Sasvim je neumjesno u kontekst cijene goriva stavljati prijedlog da Zakon o pravima branitelja postane ustavni zakon. To je prijedlog samih branitelja, njihovih obitelji, djece poginulih i nestalih, na tragu cinjenice da su oni najzaslužniji za slobodu u kojoj živimo. Svaka država ima pravo za posebnu kategoriju gradana osigurati i dodatnu vrstu potpore, rekla je Jadranka Kosor nakon što je u pratnji predstavnika stradalnickih udruga iz Domovinskog rata položila na Mirogoju vijence kod Zida boli i na grob Franje Tudmana.

Jadranka Kosor implicitno je izrazila sumnju da bi SDP, ako preuzme upravljanje državom, u slucaju da se ne promijeni Ustav, mogao umanjiti prava branitelja.

- Sjecamo se da je SDP-ova vlast 2001. godine promijenila Zakon, a niti takav nije provodila. Primjerice, nisu realizirali zakonsku odredbu o kupovini automobila za stopostotne invalide Domovinskog rata, ustvrdila je predsjednica Vlade. Ona je lidera SDP-a podsjetila i da je Racanova u samo cetiri mjeseca dva puta mijenjala Ustav.

- Kad im se nije svidjela odluka Županijskog doma o djecjem doplatku, naprosto su u Ustavu ukinuli taj dom. Prema Milanovicu, kad su oni na vlasti Ustav se može mijenjati svake godine, a ako netko predlaži pojacavanje prava branitelja, onda je to neozbiljno. No, na to smo navikli od njega, zakljucila je premijerka.

Sat i pol nakon te njezine izjave konferenciju su održali šefovi udruga koji su s premijerkom bili na Mirogoju. Ispricali su se novinarima što su ih sazvali na Veliki petak jer ih je na to natjerao Milanovic.

Garancija buducnosti

- Uvrijedeni smo jer je SDP-ov celnik Vladin prijedlog nazvao neozbiljnim, a nas usporedio s cijenom benzina. A mi samo želimo da se braniteljima ustavno garantira sigurna buducnost, da se nitko više nikad ne drzne zadirati u ono što je stvoreno u krvi i ranama, naglasio je predsjednik Hvidre, HDZ-ov zastupnik Josip ?akic.

I on se pozivao na umanjivanje braniteljskih prava u vrijeme Racanove Vlade. Neda Balog, celnica Udruge ratnih udovica, dodala je da oni prvo traže da se zakon poboljša, a onda dobije status ustavnog zakona.

Predsjednik Republike smatra, medutim, da nema potrebe za izmjenama Ustava da bi se jamcila prava branitelja.

- Mislim da u hrvatskoj javnosti i društvu postoji veliki senzibilitet za potrebe i prava branitelja i da nije potreban "ustavni manevar" da bi se to potvrdivalo - ocijenio je Ivo Josipovic.

U ime SDP-a reagirao je Ante Kotromanovic.

- Potpuno iskreno, bez fige u džepu, jamcimo braniteljima i clanovima njihovih obitelji sadašnju razinu prava. Branitelji su vec u Ustavu, a kud bismo došli da svoj ustavni zakonom traže i druge ugrožene skupine poput nezaposlenih ili umirovljenika, rekao nam je Kotromanovic.


Podijeli: Facebook Twiter